Volledig scherm
Foto ter illustratie. © RGB Stock

Tien jaar dotteren in Scheper Ziekenhuis Emmen redt al honderden levens

Doordat het ziekenhuis in Emmen tien jaar geleden is begonnen met dotteren, zijn honderden levens van hartpatiënten gered. Dat schrijft Dagblad van het Noorden.

Dat stellen interventiecardiologen van de Treant Zorggroep. In 2009 kreeg het Scheper Ziekenhuis in Emmen toestemming om met de ingewikkelde ingreep tegen hartinfarcten te beginnen in Emmen. Voorheen mocht dat alleen in grote medische centra zoals in Groningen en Zwolle.

Meer patiënten dan elders

Maar de regio rond Emmen telt veel meer hartpatiënten dan elders. Daardoor werden al snel meer patiënten behandeld dan verwacht. Inmiddels zijn er in Emmen 15.000 patiënten gedotterd. Een belangrijk deel daarvan had het niet overleefd als ze eerst een uur hadden moeten reizen.

De vereniging van cardiologen en Hartpatiënten Nederland zagen het dotteren in zo’n streekziekenhuis in een ‘uithoek’ in het begin helemaal niet zitten. De artsen moesten dus van begin af aan tegen de stroom van de gevestigde medische orde in roeien. Dat heeft ze extra gemotiveerd het goed te doen.