Kinderdagverblijf de Weiert in Odoorn
Volledig scherm
Kinderdagverblijf de Weiert in Odoorn © Google Streetview

Tinten sluit tien peuter- en kinderopvanglocaties in Emmen en Borger-Odoorn: ouders en medewerkers verrast

Stichting Peuterwerk en Kinderopvang Noord-Nederland, beide onderdeel van Tinten Welzijnsgroep, sluiten op 3 juli tien peuter- en kinderopvanglocaties in de gemeenten Borger-Odoorn en Emmen.

In totaal is 35 mensen ontslag aangezegd.

Medewerkers ontvingen een brief waarin zij op de hoogte gesteld werden van de plannen. Volgens het bestuur kan het aanhouden van de locaties niet langer financieel uit. De peuteropvanglocaties in Drouwen en Valthe waren vorige maand al dicht, deze zomer volgen Borger, Buinen, Buinerveen, Exloo, Nieuw-Buinen, Odoorn en Valthermond.

Wat betreft de kinderopvanglocaties wordt de deur in Odoorn, Weiteveen en van twee vestigingen in Nieuw-Amsterdam in het slot gegooid. Voor alle locaties wordt gezocht naar een overnamekandidaat.

Onverwacht

Vooral Odoorn wordt getroffen door de aangekondigde sluiting van zowel de peuter- als de kinderopvanglocatie. In een app aan de ouders laten de medewerkers van het Oringer team weten dat dit nieuws ‘totaal onverwacht’ voor ze kwam. ,,Ondanks de onverwacht ontstane situatie zijn wij het er met zijn allen over eens dat we ons niet voor kunnen stellen dat dit KDV en deze BSO geheel uit Odoorn zullen verdwijnen. We zijn dan ook met z’n allen positief ingesteld en hopen heel erg dat er voor deze locatie alsnog een overname komt”, laten ze weten.

Een grote klap

Een ouder van Voorschool Klein Duimpje in Nieuw-Buinen laat aan deze krant weten dat deze stap ‘een grote klap’ is voor de ouders. ,,We gaan weer terug naar de situatie van voor 1975. Deze doelgroep kan geen gebruik maken van de reguliere kinderopvang.”

Volgens woordvoerder Tess Klooster van Tinten gaan ook nog eens vijf locaties in de gemeente Steenwijkerland en Westerwolde op slot. ,,Op dit moment zijn wij met mogelijke overnamekandidaten in gesprek over het overnemen van onze locaties. Wij doen ons uiterste best om samen met deze organisaties te kijken of we zowel voor onze medewerkers als voor de kinderen en ouders continuïteit kunnen bieden.”

Moordende concurrentie

Volgens Tinten is er sprake van een moordende concurrentie in de kinderopvang. Door het groeiende aantal aanbieders en de terugloop van het aantal kinderen, zitten de locaties niet langer vol. Op die manier kan het hoe langer hoe meer niet meer uit, stelt Tinten in een brief die is verstuurd naar de medewerkers..

Sinds 2018 is een deel van de gemeenten over gegaan op een nieuwe financieringssystematiek, vervolgt Klooster. ,,We hebben als Tintengroep geprobeerd daar zo goed mogelijk op aan te sluiten. De jaarrekening van 2019 liet echter zien dat we op deze manier niet verder kunnen gaan en wij zijn helaas genoodzaakt om binnen de organisaties Peuterwerk en KONN te reorganiseren.”

Met de overige locaties van Peuterwerk wil Tinten een nieuwe start maken. ,,Door deze stap zijn wij er van overtuigd dat we een positieve en toekomstbestendige omgeving voor de overgebleven locaties hebben gecreëerd en met vertrouwen vooruit kunnen kijken.”

Bij Peuterwerk en Kinder Opvang Noord-Nederland werken in totaal 216 mensen.