Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © Shutterstock

Twee Van Goghs, waarvan een geschilderd in Drenthe, worden geveild in New York

Sotheby’s in New York veilt volgende week twee Van Goghs. Het gaat om een schilderij van een onkruid verbrandende boer, in 1883 geschilderd in Drenthe, en om een doek met in een Parijs’ park slenterende mensen uit 1886. Dat meldt The Art Newspaper.

Het eerste werkje zal rond de 700.000 dollar opbrengen, denkt Sotheby’s. In de jaren dertig werd het schilderij verworven door de kunsthandelaar Jacques Goudstikker, die in Amsterdam actief was. Hij stierf in 1940 op de vlucht naar het buitenland, waarna de Duitse bezetter zich over zijn verzameling ‘ontfermde’. Later kwam het in handen van Goudstikkers schoondochter.

Het tweede schilderij wordt geveild door de erfgenamen van een oogarts. Er wordt circa 6 miljoen dollar voor verwacht.

  1. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet reageren op knip-en-plakwerk-kritiek uit Drenthe

    Nationaal Coördina­tor Terrorisme­be­strij­ding en Veiligheid wil niet reageren op knip-en-plak­werk-kri­tiek uit Drenthe

    De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek die burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn deze week uitte op een rapport uit 2018. Die zei dat het rapport waarin ‘extremistisch verzet tegen windturbines’ in Groningen en Drenthe werd beschreven, enkel en alleen was gebaseerd op berichten uit de media.