Volledig scherm
De Nederlandse Mycologische Vereniging onderzoekt paddenstoelen. In deze foto gaat het niet om de Pycnoporellus fulgens. © ANP

Unieke paddenstoel ontdekt in Drenthe

In het Drents-Friese Wold is een voor Nederland unieke paddenstoel ontdekt. De soort is nooit eerder in Nederland aangetroffen en heeft daarom ook nog geen Nederlandse naam. De Nederlandse Mycologische Vereniging stelt vandaag voor om de zwam de Oranje sparrenhoutzwam te noemen.

De Pycnoporellus fulgens, zoals de paddenstoel officieel heet, komt alleen voor in oude naaldbossen die lang met rust zijn gelaten. Paddenstoeldeskundigen noemen de zwam een ‘oerwoudsoort.’ ,,Deze vondst toont aan dat de prachtige, oude sparrenbestanden in Drenthe nu vergelijkbaar zijn met de natuurlijke, onaangetaste bossen in Scandinavië”, stelt mycoloog Rob Chrispijn, die de zwam vond.

De Pycnoporellus fulgens is ook in andere Europese landen een zeldzame soort, die vooral in het middengebergte wordt gevonden. In landen die direct aan Nederland grenzen is de zwam nog niet gezien. De Mycologische Vereniging onderzoekt nog waarom de paddenstoel nu ineens in het laagland voorkomt.

  1. Enige genderneutrale nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    Enige genderneu­tra­le nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    In het Wildlands-dierenpark in Emmen is het 11-jarige nijlpaard Hasana overleden. Omdat de dood van het dier onverwacht kwam en het park wilde weten hoe zij was gestorven, is ze overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. Daar bleek iets heel bijzonders: Hasana bleek genderneutraal te zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Het is voor zover bekend het enige nijlpaard dat ooit met deze kenmerken is vastgelegd.