‘Vader’ en klusjesman langer vast in zaak rond ‘spookgezin’ in boerderij Ruinerwold

Update / videoRuinerwold-verdachten Gerrit Jan van D. en Josef B. blijven 90 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland woensdag bepaald.

De twee verdachten blijven in alle beperkingen en mogen dus geen contact hebben met de buitenwereld. Hiermee volgt de rechtbank het Openbaar Ministerie, die pleitte voor het langer vasthouden van het tweetal. 

Het duo zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Van D. geldt vooralsnog als de vader van de zes jongvolwassenen met wie hij een teruggetrokken leven leidde in een boerderij in het Drentse Ruinerwold. Het OM wil aan de hand van een DNA-onderzoek vaststellen of het gezelschap ook daadwerkelijk familie van elkaar is. Josef B. is de huurder van de boerderij.

Rechters willen ruimtes met eigen ogen zien

Om een volledig beeld van de situatie te krijgen, is de rechtbank  woensdagmiddag zelf gaan  kijken in de ruimtes in de boerderij in Ruinerwold waar twee weken geleden de 67-jarige Gerrit Jan van D. en zijn vijf vermoedelijke kinderen werden aangetroffen. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank in Assen bevestigd.

De rechters waren rond half vier ter plaatse en zijn ruim een uur in het afgelegen pand op het Drentse platteland geweest. Zij waren in het gezelschap van de officier van justitie en de advocaten van de verdachten in de zaak. De zogeheten schouw was volgens de rechtbank niet nodig om over het verlengen van het voorarrest te beslissen.

Enige haast was bij de rechterlijke inspectie wel geboden, omdat de woning en het bijbehorende perceel van een verhuurder is en weer aan hem wordt overgedragen. ,,De rechters wilden het onderkomen met eigen ogen zien”, aldus persrechter Marcel Wolters. ,,Hoe is het geweest, hoe zag het eruit? Zij wilden zich een beeld vormen.’’

Volledige beperkingen

De advocaat van Van D., Robert Snorn, wil inhoudelijk niets kwijt over de schouw. ,,Het is goed dat al vroeg in het proces tot een schouw wordt overgegaan. We hebben gezamenlijk afgesproken dat de persrechter het woord voert en daarnaast zit mijn cliënt nog in volledige beperking.” 

Het echtpaar dat eigenaar is van de boerderij en het pand verhuurde aan Josef B., zit naar eigen zeggen nog met ‘duizend vragen’. Ze laten desgevraagd weten dat zij niet op de hoogte waren van de schouw en geen idee hebben wanneer zij zelf het terrein weer op kunnen. Ook vragen de eigenaren zich af of het huurcontract met B. zomaar kan worden opgezegd. 

Drie oudere kinderen zijn gezin ontvlucht

Van D. en vijf jongeren (tussen 18 en 25 jaar) werden op 15 oktober aangetroffen in een afgesloten ruimte van de boerderij. Een zevende bewoner, een 25-jarige man, was ontsnapt. Volgens hem werden de vijf anderen en hij sinds negen jaar tegen hun wil vastgehouden in het pand in Ruinerwold.

De zes jongeren hebben allemaal verklaard dat zij kinderen zijn van Van D. Familieleden van de 67-jarige verdachte, onder wie drie oudere kinderen van Van D., zijn hierover gehoord. De drie zijn het gezin ontvlucht, heeft de familie van Van D. eerder in een verklaring aan de media bekendgemaakt. Dat was waarschijnlijk nog voor Van D. en de zes zich vestigden in Ruinerwold.

Volledig scherm
De rechtbank denkt erover om zelf een kijkje te nemen in de boerderij. © Wilbert Bijzitter