Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Verdachte potloodventer in Assen aangehouden: 24-jarige man uit Oldambt

De man die de afgelopen weken tienermeisjes in Drenthe schrik aanjoeg door langs fietspaden te masturberen lijkt te zijn aangehouden. De politie heeft vrijdagochtend een 24-jarige man uit de gemeente Oldambt opgepakt die hiervan wordt verdacht.

De politie had de Groninger al langer op het oog. In augustus kwam een melding binnen van een 17-jarig meisje uit Gieten dat op het fietspad tussen Eexterhalte en Gieten was lastig gevallen. Ze verklaarde dat tussen de bomen meerdere keren een man opdook die haar aankeek. De man stond naast een grijze auto, waarmee hij het meisje onderweg meermaals inhaalde.

Omdat de jonge Gietense het kenteken van het voertuig had onthouden, kon de man snel worden getraceerd. ,,Er is daarna een agent bij de man langs geweest om hem aan te spreken op zijn gedrag. Er was geen strafbaar feit geconstateerd en dus konden we hem toen niet aanhouden’’, zegt politiewoordvoerder Robert-Jan Valkema.

Eerst alleen tonen geslachtsdeel, daarna masturberen

Daarna kwamen bij de politie opnieuw meldingen en aangiften van jonge Drentse meiden binnen over een man in een grijze auto. Dit keer stond hij niet alleen te kijken, maar toonde hij ook zijn geslachtsdeel.

Valkema: ,,Omdat we de betrokkene niet op heterdaad betrapten, konden we hem niet aanhouden. Dat kon wel toen zich ook meisjes meldden die vertelden dat de man niet alleen zijn geslachtsdeel toonde, maar ook stond te masturberen. Dat is weer een stap verder.’’

Meerdere slachtoffers gaven kenteken van grijze auto door

In totaal kwamen er vanuit meerdere plekken in Drenthe bij de politie zeven meldingen binnen, waarvan er drie leidden tot een aangifte. Meerdere slachtoffers gaven het kenteken van de auto door.

Duidelijk is dat een van de aangiften is gedaan door een 14-jarig meisje uit Annen. Zij fietste vorige week donderdag met een vriendin over het Balloërveld, tussen Loon en Gasteren. Tot twee keer toe moesten zij voorbij een man die naast een grijze auto stond te masturberen.

Verdachte ontboden en aangehouden op politiebureau in Assen

Een 15-meisje uit Odoorn overkwam dit afgelopen maandag. Zij reed in haar eentje op het fietspad langs de Odoornerweg, tussen Emmen en Klijndijk. Haar moeder sprak later een vrouw uit Borger die vertelde dat haar 16-jarige dochter op dezelfde dag en hetzelfde traject ook het slachtoffer was van een potloodventer met een grijs voertuig.

De verdachte werd vrijdagochtend op het politiebureau van Assen ontboden. Toen hij zich daar meldde, werd hij door de politie aangehouden. Was de man niet gekomen, dan zou hij thuis door agenten worden opgehaald.