Volledig scherm
© ANP XTRA

Voormalige Vredeveldschool in Assen gaat in vlammen op, betrokkenen vermoeden brandstichting

Er woedde zondagnacht een flinke brand in het voormalige pand van de Vredeveldschool in Assen. Het gebouw stond al even leeg. Het vuur laaide af en toe hoog op en was tot ver in de omgeving te zien. De brand is vandaag het gesprek van de dag in Assen. Buurtbewoners en betrokkenen vermoeden namelijk dat er sprake is van brandstichting, schrijft het Dagblad van het Noorden.

De puinhopen die nog resten van de al leegstaande school, smeulen maandagochtend nog na. Er staat bijna niets meer van de constructie overeind. Tijdens de brand heeft de brandweer ook nog een aantal muren gesloopt, om bij de brandhaard te komen. Agenten maken foto’s en de speurhonden slaan aan in het midden van het voormalige pand.

,,Het kan bijna niet anders dan dat het aangestoken is’’, zegt een gemeentemedewerker die bij de sloop van het gebouw betrokken is. Het gebouw moet plaatsmaken voor woningen van woningbouwvereniging Actium en stond sinds een paar weken leeg. ,,De nutsvoorzieningen waren er al af, dus er kon geen kortsluiting ontstaan.’’ Doordat het gebouw voor een deel een dak met stro had kon het vuur snel om zich heen grijpen.

Gesprek van de dag

De brand is het is het gesprek van de dag in de buurt, de school stond midden tussen de huizen. Op verschillende plekken rondom het hek staan groepjes mensen met elkaar te praten. Al hebben sommige buren vannacht niet in de gaten gehad wat er gebeurde. ,,Ik hoorde allerlei sirene’s en zie nu pas dat het dus om dit gebouw gaat’’, zegt een man.

Een grote opluchting voor iedereen is dat er geen asbest meer in het pand zat. ,,Dat was net gesaneerd omdat het pand gesloopt zou worden’’, zegt de gemeentemedewerker. Al een paar weken stonden er hekken om het pand heen, afgelopen vrijdag was een eerste begin gemaakt met de sloop.

De sloop loopt waarschijnlijk geen vertraging op, zodra de plek wordt vrijgegeven door de politie gaat het sloopbedrijf verder. Al heeft het financieel wel consequenties. ,,Normaliter verkopen we onderdelen zoals kunststofkozijnen en houten balken, dat gaat nu niet door.’’

Functie van het gebouw

De voormalige school was al jaren geen basisschool meer, er huisden tot voor kort sociale ondernemingen is zoals ruilwinkels en andere voorzieningen voor minima. Die ondernemingen waren sinds een paar weken allemaal uit het pand vertrokken en sindsdien stond het leeg.