Volledig scherm
De boorlocatie van Vermilion in het Drentse Wapse © Rik Sneijder

Westerveld stuurt zienswijze naar Wiebes tegen extra gaswinning bij Wapse

B en W van Westerveld zijn tegen het nieuwste winningsplan van Vermilion voor de aardgasput bij Wapse. Het college heeft minister Wiebes hierover een zienswijze gestuurd.

Westerveld schrijft de bewindsman van Economische Zaken dat in het nieuwe winningsplan ‘geen goede randvoorwaarden’ zijn opgenomen. ‘Ook een duidelijke opdracht aan Vermilion om het KNMI-meetnetwerk uit te breiden ontbreekt. Daarnaast lijkt een schadeprotocol voor schade door gaswinning uit kleine velden verder weg dan ooit’.

Anderhalf miljoen kuub gas per dag

Quote

Deze gang van zaken bevreemdt mij

Wilfried de Jong, Wethouder

De Canadese gasproducent wint sinds eind 2015 aardgas bij Wapse. Het bedrijf kreeg intussen al toestemming de dagelijkse productie te verdrievoudigen: van een half miljoen kubieke meter tot maximaal anderhalf miljoen kuub per dag.

Volgens Vermilion blijkt de diepe ondergrond nu nog meer gas te bevatten dan de producent vier jaar geleden inschatte. Om deze extra 1,8 miljard kuub te kunnen winnen, heeft het bedrijf een nieuw winningsplan opgesteld. Wiebes wil daarmee akkoord gaan.

‘Laat het bij het oude winningsplan’

Eerder vroeg de minister Westerveld al advies over de nieuwe vergunningaanvraag van Vermilion. Eind februari schreef de gemeente dat de bewindsman er niet mee zou moeten instemmen. ‘Laat het bij het winningsplan uit 2014', aldus de gemeente, die Wiebes een aantal suggesties deed. Met dit advies heeft de minister ‘te weinig’ gedaan, stellen B en W. Om die reden hebben ze nu een zienswijze richting Den Haag gestuurd.

Rechtszaak in Den Haag

Half februari stonden de gemeente en Milieudefensie Westerveld nog gebroederlijk naast elkaar in de rechtbank van Den Haag in een poging de verhoogde dagproductie bij Wapse van tafel te krijgen.

,,De rechtbank heeft nog geen uitspraak gedaan, maar een nieuwe aanvraag voor gaswinning uit hetzelfde veld gaat al in procedure. Deze gang van zaken bevreemdt mij”, laat wethouder Wilfried de Jong weten. Hij vervolgt: ,,Tijdens de zitting bracht het ministerie naar voren dat het schadeprotocol voor kleine velden bijna is afgerond, maar uit de Kamerbrief van 21 mei blijkt dat minister dit belangrijke punt wederom uitstelt.”

‘Communicatie met omwonenden verbeterd’

Een lichtpuntje ziet De Jong echter ook. ,,Een van de adviezen heeft de minister ter harte genomen en ook uitgevoerd: de verbetering van de communicatie met omwonenden.”

De Jong doelt op de inloopbijeenkomst van een paar weken geleden over de extra gaswinning bij Wapse. De organisatoren - het ministerie, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en Vermilion - hadden hier gekozen voor een nieuwe opzet. ,,Die is als positief ervaren”, stelt de wethouder.