Volledig scherm
Het pand aan de Friesestraat 9 in Coevorden. © Google streetview

Wie wordt de nieuwe eigenaar van dit karakteristieke 17e eeuwse rijksmonument in Coevorden?

Één van de meest karakteristieke panden in Coevorden staat sinds vorige week donderdag te koop: Friesestraat 9.

Het rijksmonument stamt uit de eerste helft van de 17e eeuw, waarbij het pand in 1631 een verdieping erbij kreeg en de gevel in late renaissancestijl (Maniërisme) werd voorzien van een natuurstenen gevelopbouw en versierselen. Het pand kende in de periode 1628 tot 1900 achtereenvolgens rooms-katholieke, protestante en joodse eigenaren. Dat schrijft Dagblad van het Noorden

Van lingeriezaak tot stadscafé

Jarenlang was in het pand een lingeriezaak gevestigd, vervolgens de snoepwinkel van Jan Diek en - nu nog steeds - stadscafé Vancouver. Funda meldt dat de huidige huurder een contract tot 2021 heeft.

In 1971 volgde een restauratie, waarbij het borstbeeld van prins Maurits werd verwijderd en vervolgens spoorloos bleek. Totdat het beeld uiteindelijk zwaar verwaarloosd in de kelder opdook en niet gerestaureerd kon worden. Daarop werd op de bewuste plek in 1993 een natuurstenen beeld geplaatst van de jongste dochter (Yvette) van de toenmalige eigenaar Diek, gemaakt door beeldhouwer Karoly Szekeres. Diek was daarover lang in onderhandeling met Monumentenzorg. Het beeld van Maurits staat tegenwoordig in het café.

Het pand moet volgens Funda 650.000 euro opbrengen.

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee
    Play

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.