Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Pim Ras Fotografie

Willem-Alexander en Máxima komen naar Zuidwest-Drenthe

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen op 18 september naar Drenthe voor een zogeheten streekbezoek. De woensdag na Prinsjesdag praat het koninklijk echtpaar met bewoners en ondernemers van Hoogeveen, Westerveld, De Wolden en Meppel over leefbaarheid.

De Oranjes brengen onder meer een bezoek aan het Dwingelderveld, luchtvaartbedrijf Fokker in Hoogeveen, het Nederlands instituut voor radioastronomie Astron. Bij aankomst in Drenthe wordt het echtpaar welkom geheten door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

‘Elke regio een eigen dynamiek’

,,Het koninklijk paar wil heel graag de achtergronden van een streek doorgronden’', vertelt Klijnsma over het waarom van de jaarlijkse streekbezoeken van Willem-Alexander en Máxima. ,,Elke regio heeft een eigen dynamiek en ze vinden het echt de moeite waard om mensen in alle regio’s te leren kennen, weet ik van beiden persoonlijk. Het is én oprechte interesse en ze vinden dat het bij hun rol hoort.’'

De eerste halte is Hoogeveen. Daar praten Willem-Alexander en Máxima onder meer met inwoners over ‘De Smederijen’, een initiatief waarin mensen samen de leefbaarheid in eigen buurt verbeteren. En ze gaan om tafel met oprichters en deelnemers van ‘Jong Hoogeveen’ dat als doel heeft kinderen schuldenvrij, gezond en veilig te laten opgroeien voor een goede weg op de arbeidsmarkt.

Hoe trek je jonge gezinnen naar een dorp?

Op het Dwingelderveld zullen vrijwilligers het paar uitleg geven over het in stand houden van de biodiversiteit in het gebied.

In Veeningen (De Wolden) praten dorpsbewoners met de koning en koningin over het versterken van het ‘wij-gevoel’ en vergroten van woonplezier middels gemeentelijke subsidieprogramma’s en met mensen van het bewonersinitiatief ‘t Groene Hart over (bijvoorbeeld) het trekken van jonge gezinnen naar het dorp.

Het bezoek eindigt in Meppel. In het buurthuis in de opgeknapte wijk Haveltermade zal worden gesproken met wijkbewoners en de wijkagent en deelnemers van het project ‘internationaal eetcafé’. In de binnenstad ontmoeten de Oranjes Meppelers die op eigen wijze een bijdrage leveren aan het bruisend houden van het centrum. Het bezoek eindigt in de Grote Kerk.

Heeft Zuidwest-Drenthe nou iets aan dit bezoek?

Volgens commissaris van de Koning Jetta Klijnsma wel.

,,Dat merk ik alleen al in de voorbereiding en de samenwerking met en tussen de vier gemeenten’', vertelt de commissaris.

,,Zo’n bezoek van het koninklijk echtpaar brengt een bijzondere dynamiek op gang. Het bevordert nog meer de interactie tussen mensen. En ik vind het ook hartstikke goed om - ook bij landelijke media die een bezoek volgen - over het voetlicht te brengen wat we in Drenthe allemaal hebben. Naast rust en ruimte ook het neusje van de zalm qua bedrijvigheid, Fokker en Astron. En naoberschap. Het kan nooit kwaad om dat wat meer in te kleuren.’'

Worden de gesprekken met mensen zorgvuldig voorgekookt?

,,Mensen mogen altijd hun eigen woorden kiezen’', zegt Klijnsma. ,,Dat heb ik bij Beatrix meegemaakt en ook bij het huidige koninklijk echtpaar. En ik ben wel eens bij gesprekken geweest waarin echt sores werden gedeeld met Willem-Alexander of Máxima. Ze luisteren zéér geïnteresseerd.’'

Oranje-liefhebbers die graag eens een glimp opvangen van onze koning en koningin krijgen voldoende kansen, zegt Klijnsma. ,,Ze moeten op meerdere plekken van A naar B en zullen bijvoorbeeld in Meppel te voet door het centrum gaan, dus ook dat is heel erg leuk. Niet in het pak van Prinsjesdag, maar in hun doordeweekse outfit.’’