Volledig scherm
Een strijkijzer, foto ter illustratie © Shutterstock

Wmo-raad boos over nieuw plan was- en strijkhulp Emmen

De Wmo-raad is totaal niet te spreken over de nieuwe invulling van de was- en strijkservice in de gemeente Emmen.

Wethouder Guido Rink (PvdA) maakte vorige week bekend dat deze dienst deels op de schop gaat om geld te besparen. Voor de mensen die hier nu al gebruik van maken, verandert er weinig. Zij kunnen hun was thuis laten draaien door de huishoudelijke hulp.

Maar hulpbehoevenden die hier met ingang van het nieuwe jaar gebruik van willen maken, moeten hun vieze kleren meegeven zodat deze op een centrale plek kunnen worden gewassen. De gemeente wilde dit laatste voor iedereen invoeren, maar dit plan stuitte eerder dit jaar op kritiek. Waarna wethouder Rink besloot om tot dit ‘compromis’ te komen.

‘Wij zijn niet om advies gevraagd’

Maar de Wmo-raad kan zich totaal niet vinden in dit nieuwe voorstel en heeft twee grote bezwaren tegen het besluit. ,,We vinden dat niet goed is onderbouwd wat de gemeente Emmen met deze wijziging gaat besparen’', vertelt Klaas Zantingh, interim-voorzitter van de adviesraad. ,,Daarnaast denken we dat de cliënten straks meer textiel en kleding moeten aanschaffen omdat ze deze mee moeten geven en het even duurt voordat ze alles weer terugkrijgen.’'

Zantingh is ook boos omdat er vanuit het gemeentehuis geen overleg met de adviesraden is geweest over dit plan. ,,Bij het eerste besluit over de was- en strijkhulp zijn wij niet om advies gevraagd en is het besluit gewoon aan ons meegedeeld’', vertelt Zantingh. Volgens hem is er daarna een gesprek geweest met de wethouder op het gemeentehuis, maar hoorde hij daarna niets meer over het aanpassen van de was- en strijkhulp. Dat er vorige week ineens een nieuw besluit hierover is genomen, viel Zantingh dan ook rauw op zijn dak.

Spek en bonen

Volgens hem worden de adviesraden niet tijdig geïnformeerd en duurt het vaak lang voordat ze een reactie van de gemeente krijgen. ,,Ik vraag me af of ze ons wel serieus nemen. Het voelt een beetje alsof we er voor spek en bonen bij zitten.’' Om deze kou uit de lucht te halen, is voor 5 september een gesprek ingepland tussen de wethouder en de drie adviesraden. Zantingh hoopt dan te horen hoe de gemeente de rol van de adviesraden ziet. ,,Ik wil daar niet te ver op vooruitlopen, maar we zijn nu wel op een kritisch punt beland.’’