Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Zuidlaren rouwt om overleden surfer (18)

Zuidlaren is in rouw gedompeld na het plotselinge overlijden van de 18-jarige jongen, die zaterdag om het leven kwam toen hij met vrienden had gesurfd op het Zuidlaardermeer.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. Heel veel inwoners van Zuidlaren kenden de jongen, zeker de jongeren. Evelien Korf van Jongerenwerk Zuidlaren heeft het druk met de opvang van de jongeren, wat door de coronacrisis nu allemaal digitaal en via de telefoon moet.

Herdenking met kaarsje achter raam

De jongeren gaan hem zaterdag herdenken door thuis allemaal een kaarsje achter het raam te plaatsen. Dat doen ze om 13.00 uur, dan begint de uitvaart. Vanwege de coronabeperkingen mogen daar slechts 30 mensen aanwezig zijn.

De jongen voetbalde bij FC Zuidlaren en was leerling bij de vestiging van het Harens Lyceum in het dorp.

Jongeren willen bij elkaar komen

„Jongeren hebben bij zo’n ingrijpende gebeurtenis de behoefte om bij elkaar te komen en hun verdriet te delen”, zegt Korf. „Meestal bied je daar de ruimte voor door bijvoorbeeld de voetbalkantine open te stellen. Nu kan dat allemaal niet. We proberen jongeren daarom op te vangen door te chatten of te bellen.”

Korf hoopt dat de jongeren het kunnen opbrengen om ondanks het grote verdriet toch thuis te blijven. Het sterfgeval komt extra hard aan, omdat eerder deze maand de 20-jarige Zuidlaarder Tim van der Vinne stierf bij een auto-ongeluk, samen met de 19-jarige Ramon Smid uit Gasselte.

De jongen was zaterdag met een groep vrienden aan het surfen op het Zuidlaardermeer. Door een nog onduidelijke oorzaak is hij te water geraakt. Hij is bewusteloos uit het water gehaald en met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden.