Een stuk spoor bij Brussel
Volledig scherm
Een stuk spoor bij Brussel © EPA

10 euro voor 780 meter met de trein

Aardig wat senioren moeten tot hun schrik in de trein voor 780 meter 10 euro bijbetalen. Het gaat om het stukje tussen de Nederlandse grens en het treinstation in het Belgische plaatsje Essen.

Senioren betalen in Nederland bij de NS 3,50 euro voor een 'keuzedag' en bij de Belgische treinmaatschappij NMBS 6 euro voor een heen- en terugreis in héél België. Ze beseffen niet dat dit laatste kaartje pas vanaf het eerste station geldt in plaats van vanaf de grens, zoals in Nederland.

Maurice (70) en Anje (67) Beckand Verwée waren op weg van Den Haag naar Brussel, toen ze net over de grens door een conductrice als zwartrijders werden behandeld. Een AD-verslaggever hoorde de Vlaamse fel van leer trekken. 'Deze mensen willen zo goedkoop mogelijk reizen en dat is hun volle recht, maar voor dit stukje móet worden betaald'.

Het echtpaar moest 20 euro bijbetalen: 10 euro per persoon. Een reiziger merkte op dat veel Nederlandse senioren worden beboet, waarop de conductrice zei het probleem al diverse keren bij de Belgische treinmaatschappij NMBS te hebben aangekaart.