Volledig scherm
Een stuk spoor bij Brussel © EPA

10 euro voor 780 meter met de trein

Aardig wat senioren moeten tot hun schrik in de trein voor 780 meter 10 euro bijbetalen. Het gaat om het stukje tussen de Nederlandse grens en het treinstation in het Belgische plaatsje Essen.

Senioren betalen in Nederland bij de NS 3,50 euro voor een 'keuzedag' en bij de Belgische treinmaatschappij NMBS 6 euro voor een heen- en terugreis in héél België. Ze beseffen niet dat dit laatste kaartje pas vanaf het eerste station geldt in plaats van vanaf de grens, zoals in Nederland.

Maurice (70) en Anje (67) Beckand Verwée waren op weg van Den Haag naar Brussel, toen ze net over de grens door een conductrice als zwartrijders werden behandeld. Een AD-verslaggever hoorde de Vlaamse fel van leer trekken. 'Deze mensen willen zo goedkoop mogelijk reizen en dat is hun volle recht, maar voor dit stukje móet worden betaald'.

Het echtpaar moest 20 euro bijbetalen: 10 euro per persoon. Een reiziger merkte op dat veel Nederlandse senioren worden beboet, waarop de conductrice zei het probleem al diverse keren bij de Belgische treinmaatschappij NMBS te hebben aangekaart.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.