Volledig scherm
1 op de 10 bejaarden houdt het bij contant geld in plaats van bankieren via computer of telefoon. © ANP XTRA

‘10 procent van ouderen kan niet internetbankieren’

Voor ouderen blijft contant geld van cruciaal belang. Meer dan 10 procent van de ouderen in Nederland kan niet internetbankieren, ook al hebben ze een computer en zijn ze online actief. Dat meldt de ouderenbond ANBO na onderzoek onder bijna 10.000 ouderen.

,,De ontwikkelingen gaan snel, vooral bij de technologie. Het gebruik van contant geld neemt onder andere hierdoor snel af. Daarom is het zaak dat wij zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen”, zegt directeur Liane den Haan. Een op de zeven ouderen (14,7 procent) zou zich geen raad weten als er geen contant geld meer was. Bijna alle ouderen (96,5 procent) willen zelf blijven bepalen hoe ze betalen: contant of anders.

De ouderenbond is er niet over te spreken dat servicepunten van banken worden opgeheven en dat geldautomaten verdwijnen als maatregel vanwege het grote aantal plofkraken. ,,De huidige beschikbaarheid van contant geld moet blijven, omdat het aan de behoefte van veel ouderen voldoet.”

Contant of bankpas

Twee derde van de ouderen (67 procent) betaalt in winkels en de supermarkt afwisselend contant of met bankpas. Een op de tien (11 procent) rekent altijd contant af en slechts 1,4 procent van de ouderen betaalt mobiel. Zo'n 36 procent kiest voor contant geld omdat ze dan beter weten wat ze uitgeven. ,,Mensen vinden het fijn om echt geld in handen te hebben”, aldus de directeur.

De ANBO gaat ouderen helpen om de overstap naar internetbankieren te maken. Den Haan: ,,Dat doen we samen met de banken. Maar natuurlijk alleen als de mensen dat willen.” Overigens wil ruim de helft (54 procent) van de ondervraagden zelfs met aangeboden hulp niet overstappen naar internetbankieren.

  1. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
    PREMIUM

    Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

    Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag. ,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zouden zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!’’