Volledig scherm
Passagiers gestrand na het failliet van een van de grootste Britse luchtvaartmaatschappijen. © AFP

110.000 Britse reizigers gestrand na faillissement Monarch

Door het faillissement van Monarch Airlines zijn 110.000 Britse reizigers gestrand in het buitenland. Nog eens 300.000 passagiers zien hun reisplannen in de soep lopen nu hun toekomstige vlucht met de Britse luchtvaartmaatschappij is gecanceld. 

De Britse luchtvaartautoriteit CAA heeft direct een grote actie op touw gezet om alle gestrande Britten op te halen. De meeste reizigers zitten vast op de populaire vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee.

,,Vanwege de omvang en uitdaging van deze operatie zullen er vertragingen ontstaan. We vragen reizigers om geduld terwijl wij de klok rond werken om iedereen thuis te krijgen,” aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Transport. 

De komende twee weken zet de luchtvaartautoriteit CAA meer dan dertig chartervliegtuigen in. 

Lucht 

Het faillissement komt niet uit de lucht vallen. De luchtvaartmaatschappij - een van de grootste van Groot-Brittannië - kampte al langer met financiële problemen als gevolg van zware concurrentie en prijsdruk in de luchtvaartsector. De afgelopen maanden werd gezocht naar een overnamepartner, maar tevergeefs. 

Bij Monarch werkten ruim 2000 mensen. Het faillissement is niet alleen een drama voor reizigers en medewerkers, maar is ook een flinke domper voor vliegtuigfabrikant Boeing. Die kreeg in 2014 nog een order voor de bouw van dertig 737 MAX, maar die hoeven nu niet meer geleverd te worden.

Monarch is niet de eerste maatschappij die dit jaar kopje onder is gegaan door de grote prijzenslag in de luchtvaart. De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin moest in augustus faillissement aanvragen nadat de Arabische grootaandeelhouder Etihad de geldkraan dichtdraaide.