Volledig scherm
Muziekapplicatie SoundCloud op een smartphone © ANP XTRA

173 ex-werknemers SoundCloud krijgen 'zomaar' 10.000 dollar van WeTransfer

startup stunt10.000 dollar als gift: dat is wat uploadwebsite WeTransfer de 173 ontslagen werknemers van muziekapplicatie SoundCloud aanbiedt. Als steuntje in de rug om zelf iets te beginnen 'voor de toekomst van de muziek' in plaats van 'zomaar een baan' te accepteren, zo schrijft WeTransfer-directeur Damian Bradfield. Zit er een addertje onder het gras, of is dit echt een aardig gebaar?

Volledig scherm
De brief die SoundCloud-werknemers kregen van WeTransfer © Medium-blog Damian Bradfield

,,We hebben dringend behoefte aan innovatie en uitdagers", is de uitleg die Bradfield geeft voor de gulle gift. Hij is bang dat het talent van SoundCloud verloren gaat in 'gewone' banen, en zou liever zien dat ze voor zichzelf beginnen. Daarom stuurde hij ze stuk voor stuk een brief. Dit schrijft hij in een blogbericht met de titel '173 ideeën'. WeTransfer is een succesvol en van oorsprong Nederlands bedrijf, met een website waarop mensen grote bestanden kunnen uploaden en delen.

'Omdat we ons meer willen richten op de lange termijn, moeten we ook moeilijke beslissingen maken', schreef SoundCloud-CEO 
Alex Ljung begin juli. Het Berlijnse bedrijf doelde op de 40 procent van de 420 banen die zouden worden geschrapt. Het bedrijf gaf een lijst vrij met de gegevens van de oud-werknemers om ze snel weer aan een baan te helpen. Bradfield reageerde gisteren met het bericht, waarin hij onder meer zijn bewondering voor het muziekbedrijf opsomt, en uiteindelijk het geldbedrag noemt.

Gul of tactisch?

Kunnen we dit als een echt gulle gift zien, of is er een onderliggende reden om bijna 2 miljoen dollar weg te geven? ,,Het is een sympathieke actie die tegelijk slim is: ze positioneren zich zo als brutaal én sympathiek. In de techwereld wordt gevochten om goed personeel, dus het is ook een slimme manier om hun merk te laden", zegt platform- en merkexpert Martijn Arets. ,,Bovendien wordt alleen 10.000 dollar gegeven aan mensen met een goed idee. Ze moeten het namelijk wel eerst iets voorleggen voordat ze geld krijgen, dus WeTransfer is sowieso geen 1,7 miljoen kwijt."

Quote

In het wereldje van de startups gunnen bedrijven elkaar veel meer

Martijn Arets

Toch denkt Arets niet dat het alleen tactiek is. ,,Het aanbod past ook gewoon goed bij het bedrijf. Ze doneren onder meer 30 procent van hun advertentieruimte aan kunstenaars en geven geld aan studiebeurzen."

De sociale actie van WeTransfer is volgens Arets tekenend voor de nieuwe bedrijvenwereld. ,,In het wereldje van de start-ups gunnen bedrijven elkaar veel meer dan in de klassieke 'corporate' wereld. De dingen die bedrijfjes leren worden gedeeld, ook dingen die fout gaan", legt hij uit. ,,Bij klassieke bedrijven gaat het vaak vooral om winst, maar bij de nieuwe generatie is visie de drijvende en verbindende kracht."