Volledig scherm
© anp

4G-klanten verdrievoudigd in een jaar tot 4,3 miljoen

Razendsnel 4G-internet is definitief doorgebroken: Al ruim 4,3 miljoen Nederlanders maken er dagelijks gebruik van op hun smartphone. Het aantal klanten is in nog geen jaar tijd verdrievoudigd, blijkt uit een inventarisatie van deze krant onder KPN, T-Mobile en Vodafone.

Quote

Klanten die op 4G overstap­pen gaan 2,5 tot 4 keer zoveel data gebruiken, zien wij.

Victorina de Boer, KPN
Volledig scherm
© Thijs Unger, AD

De opmars van 4G in ons land verloopt razendsnel. Beschikten begin 2014 nog slechts een kleine 1,5 miljoen Nederlanders over de nieuwste generatie mobiel internet (610.000 bij KPN, 600.000 bij Vodafone en 250.000 voor T-Mobile), een jaar later is dat radicaal veranderd.      

KPN meldde vorige maand ruim twee miljoen 4G-klanten te hebben, bij Vodafone staat de teller op 1,2 miljoen, vertelt het bedrijf aan deze krant. Dat zijn er alweer 200.000 mensen meer dan  de miljoen die het Britse bedrijf in februari noemde.        

T-Mobile loopt ondertussen zijn achterstand razendsnel in en heeft sinds kort 1 miljoen 4G abonnee's met supersnel mobiel internet, maakt het vandaag bekend. ,,Het heeft bij ons wat langer geduurd, omdat wij ons netwerk van de grond af aan opnieuw hebben opgenbouwd," vertelt Richard Marijs, netwerkspecialist voor T-Mobile. ,,Daar plukken we nu de vruchten van."      

Video kijken
Bij elkaar opgeteld zijn er daarmee 4,3 miljoen Nederlanders die dagelijks met een privé of zakelijk abonnement op één van de 4G-netten te vinden is. 
     
De enorme groei zorgt er voor dat het dataverbruik de pan uitrijst: met 4G laden websites niet alleen veel sneller, maar ook valt er moeiteloos video op te kijken of muziek op te streamen. De gevolgen laten zich raden:  ,,Over het algemeen zien wij dat klanten die 4G gaan gebruiken 2,5 tot 4x meer data gebruiken," laat KPN via woordvoerster Victorina de Boer weten.

Bij Vodafone is het gemiddelde maandelijkse dataverbruik van 201 MB per maand naar 379 MB gestegen. Dat is  echter een gemiddelde, de 4G klanten zelf verstoken zelfs 2,5 maal zoveel.

Volledig scherm
© ap

De providers spelen handig in op de groeiende populariteit van 4G door de databundels op te hogen. Zo verdubbelde KPN per 2 februari zijn bundels, terwijl ook T-Mobile het mes zette in zijn tarieven.      

De belbedrijven moeten omzichtig opereren: enerzijds willen ze goed verdienen, ze telden in 2012 gezamenlijk immers een slordige 4 miljard euro voor de 4G-licenties neer. Tegelijk kunnen ze zich geen ontevreden klanten permitteren: als mensen flink moeten bijlappen omdat ze te snel buiten hun bundel raken, levert dat een storm van protest op. 

,,Dan zouden ze zich in eigen vlees snijden," zei Tim Poulus van onderzoeksbureau Telecompaper recent   tegen het AD. Met grotere bundels creëren KPN, Vodafone en T-Mobile hun eigen vraag, stelt hij. 
    
Topmodellen
De vraag is hoe lang het duurt voordat alle Nederlanders beschikken over supersnel 4G mobiel internet. De telecombedrijven durven daar geen harde uitspraken over te doen. ,,Het hangt immers ook af van hoe snel mensen hun oude niet voor 4G geschikte toestel vervangen," zegt Marijs van T-Mobile. Hij denkt echter dat het snel kan gaan. ,,Vroeger hadden alleen de echte topmodellen 4G. Momenteel kun je echter al voor onder de 100 euro een prima toestelletje kopen dat het ondersteunt."      

4G gaat bovendien nóg aantrekkelijker worden als Tele2 komend jaar klaar is met zijn netwerk. Experts verwachten dat het Zweedse bedrijf dan actief met de prijs stunten en er een prijzenoorlog volgt. De klant is dan winnaar.       De doorbraak van 4G betekent niet dat het 3G-netwerk stroperig wordt, beloven de telecombedrijven. De extra klanten op 4G ontlasten  de oudere 3G-netten immers ook.       

T-Mobile heeft bovendien simultaan met het bouwen van zijn 4G net ook de gehele 3G infrastructuur vernieuwd. ,,Wij kunnen nu via de software zelf precies regelen hoeveel bandbreedte wij voor 3G en 4G inzetten," weet Marijs. T-Mobile verwacht eind van dit jaar geheel landelijk dekkend te zijn met 4G. 

UMTS
Nu zit het bedrijf vooral in de Randstad, Brabant, Gelderland, Overijssel en Flevoland. KPN en Vodafone laten weten nu ruim 95 procent van Nederland te dekken. ,,Dat komt neer op 98,2 procent van de inwoners," aldus KPN.     

Al met al breekt 4G veel sneller door dan 3G. Waar de UMTS-licenties al in 2000 werden geveild, konden KPN, T-Mobile en Vodafone pas na het verschijnen van de iPhone in 2007 om de uitgegeven miljarden terug te verdienen. Nu kan dat al na twee jaar.

Quote

Vroeger hadden alleen de echte toptoestel­len 4G, nu is een goedkoop model al voor onder de 100 euro te krijgen

Richard Marijs, netwerkspecialist T-Mobile