€500 korting voor wanbetaler bij terugsturen oude mobiel
Telefoon-wanbetalers krijgen van incassobureau Lindorff voortaan 500 euro in mindering op hun schuld als zij hun oude smartphone terugsturen.
Delen per e-mail
Klanten met telecomschulden die onder de regels van de Hoge Raad vallen kunnen zich bij ons melden. Zij krijgen dan 500 euro terug als ze hun telefoon opsturen
Met die opmerkelijke stap brengt Lindorff zijn werkwijze in lijn met nieuwe regels van de Hoge Raad. Die oordeelde recent in twee spraakmakende uitspraken dat de 'gratis' telefoon die providers jarenlang bij hun belbundels verstrekten in feite een lening vormen, waarvoor ze consumenten duidelijk hadden moeten waarschuwen.
Lindorff, dat onder meer voor KPN wanbetalers achter de vodden zit, gaat hierin nu nadrukkelijk mee, blijkt uit een brief aan twee (ex)KPN -klanten die in het bezit is van deze krant.
Het incassobureau bevestigt aan het AD dat de maatregel sinds kort beleid is en geldt voor alle schuldenaren die zich beroepen op de uitspraak en een abonnement hadden waarop het arrest van de Hoge Raad betrekking heeft. ,,Klanten met telecomschulden kunnen zich melden en hun oude telefoon terugsturen," zegt woordvoerder Carlijn Hofland. ,,Ze ontvangen dan normaliter 500 euro in mindering op de vordering. Tevens worden incassokosten herberekend."
Richtlijnen
Het aantal schuldenaren waar het om gaat, wil Lindorff niet noemen. Het bureau praat momenteel met andere incassopartijen over het te volgen beleid en wacht nog altijd op nieuwe richtlijnen van het LOVCK, het landelijk overleg van kantonrechters, over hoe om te gaan met telecomschulden.
Het incassobureau heeft echter besloten de richtlijnen niet af te wachten. ,,We willen ons coulant en pro-actief naar schuldenaren op te stellen. Dat is in hun en ons belang."
De zogenaamd gratis mobiel is een eigenlijk verkapte lening die valt onder de strenge regels van de Wet op het Financieel Toezicht
De betreffende 500 euro staat overigens niet vast, beklemtoont Lindorff. Het bedrag kan hoger of lager uitvallen als de schuldenaar aantoont wat de marktwaarde van de smartphone destijds was. Een hogere vergoeding is bijvoorbeeld mogelijk wanneer het verstrekte toestel een iPhone of dure Samsung Galaxy was. ,,Wij krijgen in eerste instantie slechts het totale vorderingsbedrag van KPN door," legt Hofland uit. ,,We kunnen niet zien welke telefoon destijds is verstrekt."
Bescherming
Het 'gratis mobieltje' was lange tijd een zekerheidje bij mobiele abonnementen in Nederland. Providers hebben sinds de eeuwwisseling wel 10 tot 20 miljoen van zulke bundels verkocht.
De Hoge Raad maakte op 13 juni 2014 een einde aan deze praktijk door te stellen dat het kosteloos verstrekte mobieltje een lening vormt. In een tweede, door Lindorff tegen een consument aangespannen zaak, oordeelt de hoogste rechter afgelopen februari dat mobiele klanten het toesteldeel van het abonnement kunnen ontbinden. Voorwaarde is dat ze het mobieltje retour sturen aan de provider.
Achterliggende gedachte is dat consumenten volgens de Hoge Raad bescherming verdienen tegen dergelijke dure aankopen op afbetaling. Dankzij de uitspraak gelden de strenge regels van de Wet op het Financieel Toezicht (WFT). Providers dienen een inkomenscheck te doen om te zien of iemand die dure iPhone wel kan betalen. Ook behoort de toestelprijs apart te worden vermeld.
De circa 500 euro van Lindorff komt aardig overeen met de eerdere schatting van de Stichting Consumentenclaim. Die stelde dat het per klant snel om 450 euro per mobieltje gaat.
Incassostrategie
KPN laat in een reactie weten dat Lindorff zelfstandig beslist hoe het schulden int. ,,Wij proberen er juist alles aan te doen om te voorkomen dat klanten in zo'n traject terechtkomen," stelt een zegsvrouw. ,,Pas als we er echt niet uitkomen, schakelen we Lindorff in."
Lindorff besluit dan binnen bepaalde kaders de te volgen incassostrategie. Concurrenten gaan (nog) niet mee met Lindorff. Zo laat Intrum Justitia, het incassokantoor voor T-Mobile, weten te willen wachten op de nieuwe regels voor kantonrechters. ,,Tot die tijd liggen de incasso's van telefoonschulden voorlopig stil," zegt een woordvoerder.
ConsumentenClaim: ,,Dit geldt voor alle Nederlanders met gratis telefoon"
Volgens de Stichting Consumentenclaim gelden de uitspraken van de Hoge Raad niet enkel voor wanbetalers, maar voor alle Nederlanders die een abo met ,,gratis" telefoon hadden. ,,Miljoenen Nederlanders zijn jarenlang zo'n duur abonnement gelokt, zonder dat ze de gevolgen konden overzien," zegt directeur Stef Smit. ,,Of iemand schulden heeft of niet, maakt geen enkel verschil.
Consumentenclaim, dat compensatie eist en een massaclaim tegen providers voorbereidt, reageert verheugd op de stap van KPN's incassobureau. ,,Het is goed om te zien dat een partij als Lindorff zijn werkwijze aanpast. Nu moeten providers en andere incassobureau's nog volgen."
De circa 500 euro van Lindorff komt overigens aardig overeen met de eerdere schatting van Consumentenclaim zelf. Die stelde dat het per klant snel om 450 euro per mobieltje gaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de nieuwste snufjes en gadgets op telecomgebied
Virtual Reality brillen, de nieuwste smartphones, de opvolger van het 4G-net, een rollende robot. Bijna 100.000 bezoekers komen deze week op het World Mobile Congress in Barcelona - het belangrijkste telecomevent ter wereld - kijken naar de nieuwste snufjes en gadgets op telecomgebied. Het AD zet de belangrijkste op een rij. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Megaclaim providers om 'gratis' mobiele telefoon
KPN, T-Mobile en Vodafone hangt een claim van honderden miljoenen euro's boven het hoofd. Volgens de Stichting Consument & Telecomsector (ConTel) hebben de drie aanbieders jarenlang ten onrechte mobiele abonnementen met een gratis telefoon verstrekt, terwijl dat mobieltje niet écht gratis was. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.
-
Telefoon-wanbetalers gaan voorlopig vrijuit
Incassobureau's innen sinds een maand geen cent meer bij wanbetalers van KPN, T-Mobile en Vodafone. Aanleiding is de uitspraak van de Hoge Raad dat het 'gratis mobieltje' eigenlijk een lening is. -
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het olie- en gasconcern. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand. -
Voormalig OMA-directeur Victor van der Chijs is de nieuwe voorman van de Rotterdamse havenbedrijven
Victor van der Chijs wordt de nieuwe voorzitter van havenondernemersorganisatie Deltalinqs. Hij volgt Atzo Nicolaï op die begin 2020 aantrad en afgelopen zomer overleed.