Volledig scherm
© REUTERS

70 banen weg bij Ikea Nederland

Meubelgigant Ikea schrapt de komende twee jaar 120 banen op het servicekantoor in Amsterdam. Daar zouden ook weer 50 nieuwe plekken bijkomen, zo meldt het concern. 

Het moederbedrijf wil meer inzetten op nieuwe en bestaande Ikeawinkels en logistieke centra, winkels in stadscentra ontwikkelen en zich focussen op haar e-commerceplatform. Dit om ‘zo nog beter aan de verwachtingen van de klanten te voldoen’. 

Als gevolg van de reorganisatie zouden er in de komende jaren wereldwijd 11.500 nieuwe banen bij komen. Wereldwijd zouden er 7.500 van de in totaal 160.000 jobs verloren kunnen gaan. Het gaat om functies in het Zweedse hoofdkantoor en om banen in de hoofdkantoren in 30 markten, waaronder dus in Nederland. 

Ikea telt in Nederland twaalf woonwarenhuizen en een servicekantoor. ,,Mensen willen tegenwoordig dezelfde dag een bankstel in huis hebben. Om aan die wens en behoefte te kunnen voldoen, moeten we onze organisatie anders gaan inrichten. We moeten als organisatie sneller en wendbaarder worden. Daarom gaan we fors investeren in meer service en dienstverlening. Dat levert nieuwe banen op maar daardoor zullen ook banen verdwijnen’’, licht een zegsvrouw van de meubelgigant toe. 

Expansiedrift 

Het bedrijf kondigde onlangs aan in elf nieuwe landen de deuren te willen openen. Met die expansiedrift hoopt het in 2025 zo’n 3 miljard extra klanten naar een van de blauw-gele woonwarenhuizen te trekken. Vooral in Azië komen er nieuwe winkels bij. Sinds kort is het concern ook in India actief. In de Filipijnen opent in 2020 ‘s werelds grootste Ikea de deuren.