Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AP

'75 procent van Amerikanen liegt op hun CV'

Drie van de vier Amerikaanse werkzoekenden liegt op hun CV. Dat meldt zakenzender CNBC.

Dat blijkt uit onderzoek van arbeidstussenpersoon CareerBuilder, die meer dan 2.500 werkgevers interviewde. Een van de sollicitanten zei dat hij voor Microsoft had gewerkt, maar wist niet wie Bill Gates was. Een ander stelde dat hij een spion voor de CIA was geweest in de tijd dat hij op de kleuterschool had gezeten.

Volgens non-fictie auteur en arbeidsexpert Dan 
Schawbel liegen Amerikanen op hun CV omdat er een groot verschil is tussen wat sollicitanten kunnen en wat werkgevers verwachten van ze, de zogenoemde vaardigheidskloof. Zo vroeg een McDonald's in Wisconsin aan alle sollicitanten die reageerden op de vacature van caissière een bachelordiploma en meerdere jaren werkervaring. Volgens Schawbel zijn er rond de 6,2 miljoen open vacatures in Amerika waarvoor werkgevers niet de juiste personen kunnen vinden. 

Radiozender BNR meldde eerder dit jaar dat het aantal Nederlandse sollicitanten dat liegt op hun CV dichterbij één op de tien ligt. Nederlanders zouden vooral dienstverbanden langer maken dan ze eigenlijk waren om te voorkomen dat er een gat op het CV ontstaat.