Volledig scherm
Anges Jongerius wordt niet veel beter van haar commissariaten. De bijverdiensten gaan naar het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis. © ANP

8000 euro niet genoeg: helft van Europolitici klust bij

Het net gekozen Europarlement blijkt flink bij te beunen. Meer dan de helft van de 751 leden heeft aan een maandinkomen van 8000 euro niet genoeg. Van de 26 Nederlanders spant Agnes Jongerius de kroon met een maandelijks extra zakcentje tot 12.497 euro per maand.

Volledig scherm
© AD/ANP/Sander Koning/Guus Schoonewille

Met 8 mille bruto per maand, dik 4 mille kantoorkosten, een dagvergoeding van 300 en een buitenlandvergoeding van 70 euro per dag kunnen in elk geval 15 van de 26 Nederlanders goed rondkomen: zij verdienen buiten de deur helemaal niks bij.

De 11 die wel betaalde bijbanen hebben zitten Europees niet in de kopgroep. Die wordt aangevoerd door de Roemeense christen-democraat Daniel Buda, die bovenop zijn 8 mille uit Brussel elke maand nog dik 21 mille bijbeunt.

Nederlanders overwegend netjes
Volgens anticorruptiewaakhond Transparency International houden de Nederlandse parlementsleden het overwegend netjes. Grootste Nederlandse bijverdiener is oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius (PvdA), maar veel beter wordt ze er niet van.

De opbrengst van haar commissariaten bij PostNL (55.000 euro per jaar) en de ontwikkelingsbank FMO (18.000 euro per jaar) gaat volgens delegatieleider Paul Tang integraal naar het in Amsterdam gevestigde Internationale instituut voor sociale geschiedenis: 'Dat hebben we vanaf het begin zo afgesproken.'

Geblunderd bij opgave
Goede tweede is Lambert van Nistelrooij, maar die blunderde bij de opgave van zijn financiële belangen: 'Ze vroegen een maandopgave en ik heb het jaarbedrag ingevuld.' De CDA'er, voorzitter en bestuurslid van twee zorgstichtingen, komt daardoor volgens hem niet uit op 6000 tot 15.500 euro per maand, maar op 12.000 per jaar.

Ook in de top 3 de nog jonge VVD'er Jan Huitema, die elke maand 5 tot 10 mille overhoudt aan zijn Friese melkveehouderij, maar ook dat is weer een fout, stelt hij: 'Ik heb twee medewerkers aangenomen en krijg alleen nog een winstdeling: véél minder dan er nu staat.'

Roemeense bijbeunkampioen
Bijbeunkampioen Buda heeft niks te corrigeren. De Roemeen laat via één van zijn veertien medewerkers weten dat zijn opgave klopt en al zijn verdiensten en bijverdiensten, onder meer uit een door hem gerund notariskantoor, legaal zijn: 'Naar Roemeens én naar Europees recht.'

De opgave van neveninkomsten is verplicht sinds de Sunday Times enkele jaren geleden drie prominente Europarlementariërs ontmaskerde die bereid waren in ruil voor geld Europese wetgeving te amenderen.

Geen sancties bij fraude
Als coauteur van een parlementaire gedragscode vreest hij dat de nu bekende bijverdiensten nog maar het topje van de ijsberg zijn. 'Er is geen enkele controle op de opgaven.' Daarover klaagt ook Transparency International.

'Wie fouten maakt of fraudeert met de opgave wordt niet gesanctioneerd. We krijgen geen exacte bedragen en vaak weten we niet voor welke functies,' aldus onderzoeker Daniel Freund.

'Bijverdiensten begrenzen'
PvdA-leider in Europa Paul Tang, zelf met 1 à 2 mille per maand (onder meer commissaris NHG) een gematigd bijverdiener, heeft met een precieze opgave geen probleem: 'Ik bekleed een publieke functie.' Ook zou hij willen dat Europa, net als de Tweede Kamer, de bijverdiensten begrenst.

De PvdA'er zegt uit te zien naar volgende rapportages van Transparency International, waarin ook de aanwezigheid van leden wordt gemeten. 'Je ziet dat twee derde hard werkt en één derde veel minder actief is. Ik ben heel erg benieuwd of er een verband is met de bijverdiensten.'