Dorli Rainey wordt geholpen door Occupy-betogers.
Volledig scherm
Dorli Rainey wordt geholpen door Occupy-betogers. © AP

84-jarige ongewild het gezicht van grimmig Occupy-protest

84 jaar is ze, en niet van plan achter de geraniums te gaan zitten. 'Ik ben oud en moet leren oud te zijn, thuis te blijven en stil te zitten', zegt Dorli Rainey uit Seattle. Als ouder worden 'stilzitten' inhoudt, gaat het de krasse dame slecht af. Afgelopen week werd ze, met een besmeurd gelaat, ongewild het gezicht van de Occupy-betogingen.

Dorli voelt zich opgepept door de pepperspray, en geeft niet op.
Volledig scherm
Dorli voelt zich opgepept door de pepperspray, en geeft niet op. © ap

Dorli legt zich nergens bij neer en begeeft zich sinds de jaren 60 in allerlei protestbewegingen. Om een vinger in de bestuurlijke pap te krijgen, deed Rainey in 2009 zelfs een greep naar het burgemeesterschap van Seattle. Afgelopen week werd ze het slachtoffer van haar eigen levenslust en ongewild het boegbeeld van de steeds grimmiger wordende Occupy-betogingen.

Tijdens de mars van het Occupy-kamp, op het terrein van het Seattle Central Community College, naar Westlake Park vonden agenten het noodzakelijk hun woorden kracht bij te zetten met pepperspray. Dorli die met een vriendin zojuist uit een bus was gestapt om naar de mars te kijken, was net van plan weg te gaan toen de vlam in de pan sloeg.

Druipend van de pepperspray
Iedereen die niet onmiddelijk gehoor gaf aan het bevel om terug te gaan, kreeg de volle laag met het branderige goedje. Zo ook de bejaarde Rainey. In de paniek die ontstond nadat de dienders te fiets de betogers hadden besproeid, werd Dorli bijkans onder de voet gelopen. Een kranige Irak-veteraan greep de 84-jarige demonstrante bij de arm en bracht haar, druipend van de pepperspray en met betraande ogen, in veiligheid.

Dorli's strijdlust is niet gebroken. Integendeel. In een tv-interview zegt ze zich 'geweldig te voelen. Opgepept. Te gek om te zien wat een beetje peper voor een mens kan doen.' Ze roept iedereen op zich te roeren voor de goede zaak en zal zich blijven verzetten tegen het monddood maken van de massa. 'Er is nog genoeg om je druk over te maken', zegt ze. 'Dit hoort op de nieuwspagina's thuis. Verwacht niet dat ik thuis bonbons ga zitten eten.'

Terug in de bus voegde Dorli de daad bij het woord en wist, nog onder de pepperspray, haar medepassagiers te overtuigen van het Occupy-gedachtengoed. De afgelopen twee maanden gebruikte de Amerikaanse politie vaker pepperspray tegen de Occupy-bewegingen. New York had daarvan de trieste primeur. In Oakland raakte een betoger gewond, toen de politie met rubberen kogels op het protest schoot.

Agenten in Seattle spuiten pepperspray op de betogers.
Volledig scherm
Agenten in Seattle spuiten pepperspray op de betogers. © ap