Exterieur van vestiging kledingwinkel Didi. Het doek viel deze week voor de verkoper van dameskleding.
Volledig scherm
Exterieur van vestiging kledingwinkel Didi. Het doek viel deze week voor de verkoper van dameskleding. © ANP

‘Aantal faillissementen in Nederland zal sterk stijgen’

Het aantal faillissementen zal dit jaar in Nederland veel sterker stijgen dan in de rest van West-Europa. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes. Volgens die voorspelling staat Nederland een ‘sterke verslechtering’ te wachten.

Voor Nederland is de voorspelling dat het aantal faillissementen stijgt met 5 procent. Een belangrijke verklaring is dat Nederland als exportland gevoelig is voor wereldwijde economische onzekerheid. Voor West-Europa rekent de kredietverzekeraar op een stijging van 1,7 procent. 

Dat dit percentage voor West-Europa zo laag is, heeft te maken met voor bedrijven gunstige opkoopregeling van obligaties door de Europese Centrale Bank. Bedrijven kunnen daardoor relatief goedkoop aan leningen komen en dat geeft de nodige steun. Zonder dat monetaire beleid zou het aantal bedrijven dat de deuren moet sluiten hoger uitvallen, denkt Euler Hermes. 

Winkelketens

Overigens schat de kredietverzekeraar de kans op grote faillissementen - van bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro - in West-Europa wel relatief groot in. Vooral bouwbedrijven, winkelketens en bedrijven in de metaalsector zijn kwetsbaar. 

Wereldwijd neemt het aantal bankroeten dit jaar met 6 procent toe, zo luidt de verwachting. In Azië is de  verwachte toename het grootst, met 8 procent. Dat heeft vooral te maken met meer faillissementen in China en India, waar stijgingen van respectievelijk 10 en 11 procent worden voorspeld.