Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Aantal taxibedrijven blijft groeien dankzij zzp’er

Het aantal taxibedrijven in Nederland is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. Vooral in Amsterdam vond een explosieve groei plaats, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Onder de nieuwe taxichauffers zijn, mede door de opkomst van taxi-app Uber en versoepeling van de Taxiwet, veel zzp’ers.

Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: een chauffeur van Uber accepteert een aanvraag voor een rit van een klant. © ANP

Waar ons land in 2007 nog 4700 taxibedrijven telde, staat de teller inmiddels op 8945. Een groot aantal van deze nieuwe zaken werd de afgelopen twee jaar geopend. Tussen 2015 en 2017 steeg het aantal taxibedrijven namelijk met liefst 55 procent.

Voor de stijging van dit aantal geldt Amsterdam als hoofdverantwoordelijke. Ruim een derde van de groei komt door de toename van het aantal bedrijven in de hoofdstad. Daarnaast liggen zes van de tien grootste taxigemeenten in de buurt van Amsterdam of Schiphol.

Zzp'er

Onder de nieuwe taxichauffeurs die Nederland telt zijn vooral een hoop eenmanszaken. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat 83 procent van de taxibedrijven in ons land maar één werknemer telt, terwijl dat tien jaar terug nog maar bij 63 procent van de bedrijven het geval was.

Quote

Het is opvallend dat de stijging van het aantal eenmansza­ken gelijk loopt met de opkomst van online­taxiser­vi­ce Uber

Floris Jansen, CBS

Volgens Floris Jansen, deskundige bij het CBS, is dit geen toeval: ,,Het is opvallend dat de stijging van het aantal eenmanszaken gelijk loopt met de opkomst van onlinetaxiservice Uber.” Ook de introductie van de nieuwe Taxiwet, aan het begin van 2016, maakt het gemakkelijker voor ondernemers om als zelfstandige aan de slag te gaan op de taximarkt. Door de wet hoeven ondernemers niet meer het zogeheten vakbekwaamheidsexamen af te leggen, waarbij vooral ondernemersvaardigheden werden getoetst. Een ‘rijexamen’ voor taxichauffeurs is nog wel een vereiste.

Mede daardoor is in Amsterdam inmiddels 85 procent van het aantal taxichauffeurs zelfstandig ondernemer. Een percentage dat schril afsteekt tegen het percentage taxibedrijven dat tien of meer werknemers telt: slechts 1 procent. In Rotterdam ligt dat laatste percentage op vijf procent.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.