Volledig scherm
© Archieffoto ANP

Aantal vakantiebaantjes deze zomer fors gestegen

Jongeren kunnen deze zomer gemakkelijker een vakantiebaan vinden. Het aantal vacatures is in mei en juni respectievelijk 53 en 61 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2013, aldus cijfers van Monsterboard.

Er is sprake van een significante toename. Vooral bij promotie- of verkoopwerk is vraag naar extra krachten. In de horeca, bediening, supermarkt en schoonmaak is een lichte stijging te bespeuren.

Als tiener heb je weer wat te kiezen. Maar waar moet je op letten? 'Ik hoor er hier gewoon bij.'

1. Zoek iets wat bij je past
Stel: je bent 17, je bent van plan om straks verpleegkunde te gaan studeren - en je bent op zoek naar een vakantiebaantje. Wat is er dan beter dan een zomer lang werken in een ziekenhuis, of het ver- pleeghuis om de hoek?

Het kan de perfecte opmaat naar je studie zijn. Of je komt bijtijds tot de conclusie dat je misschien toch beter iets anders kunt gaan doen.

Het is heel slim om iets te zoeken wat bij je studie of ervaring past, vindt Gian Zandona, directeur van Monsterboard. 'Ideaal om ervaring op te doen. En je laat meteen aan je toekomstige werkgever zien dat je over een goede motivatie beschikt.'

Maar het ideale baantje hoeft niet per se bij je opleiding te passen. Het belangrijkste is dat je er iets bij voelt. Want het is een ervaring die je de rest van je leven niet meer vergeet. De 20-jarige Sanne, bijvoorbeeld, werkt voor het derde jaar op een rij in de thuiszorg. Ze studeert journalistiek, dus carrièretechnisch heeft ze er niets aan. Maar: 'Het is heel dankbaar werk. Omdat ik kwetsbare mensen kan helpen bij karweitjes die ze zelf niet meer kunnen uitvoeren. Soms ga ik bij iemand weg, waar het voor ik langskwam nog een zooitje was in huis. Ik vind het mooi om te zien dat ik echt iets voor iemand heb kunnen betekenen.'

2. Weet wat je hoort te verdienen
Financieel is het opletten geblazen. Veel werkgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, en ze kunnen gebruikmaken van je gebrek aan ervaring. Dus: zorg dat je weet waar je recht op hebt. Het minimumloon is precies wat het zegt: de absolute bodem van wat een werkgever moet betalen per uur. Dat verschilt per leeftijd. Voor een 15-jarige is dat 2,57 euro per uur, voor een 19-jarige ligt het op 4,50 euro.

Maar als je meer wilt, loont het om een beetje te 'shoppen'. De meeste jongeren doen dat helemaal niet, zegt Robbert Coenmans, voorzitter van vakbond FNV Jong. Uit onderzoek van de vakbond blijkt 65 procent van de jongeren niet tevreden met wat ze verdienen, maar onderhandelt bijna niemand over het salaris. 'Wel proberen,' zegt Coenmans. 'Want in veel gevallen kun je meer krijgen.'

Waar je het beste verdient? In een callcenter verdien je zeker 8,50 euro per uur, ook als je pas 18 bent (en geschikt). Electronicazaken als BCC en Mediamarkt betalen nog beter: tussen de 9 en 10,50 euro per uur.

3. Kies een bedrijf waar je met plezier werkt
Een zomer lang werken duurt best lang. Dus: zorg dat je een bedrijf vindt dat een beetje bij je past. Waar je je op je gemak voelt. Miek Brus (16) is blij met wat ze verdient tijdens het onkruid wieden bij een biologische boer (5 euro per uur), maar veel belangrijker vindt ze dat de mensen er heel aardig zijn. 'Het is gewoon gezellig. Ik hoor er helemaal bij.' En dan gaan de dagen een stuk sneller voorbij dan met een baas die 'dat scholiertje' dagelijks staat af te snauwen.