Volledig scherm
Het exterieur van het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas. © ANP

‘ABN Amro betrokken bij megafraude dividendbelasting’

updateABN Amro was zeker tot februari 2016, ruim zes jaar na de nationalisatie van de bank, betrokken bij frauduleuze dividendarbitrage: transacties waarin financiële instellingen ten onrechte bij Europese belastingdiensten dividendbelasting een of meerdere malen terugvorderen. 

Het ministerie van Financiën had sinds 2006 bovendien gedetailleerde kennis van deze praktijken - toen al meldde een klokkenluider zich bij de FIOD - maar ondernam er niets tegen en deelde deze ook niet met de toenmalige minister Jeroen Dijsselbloem.

Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money dat deel uitmaakt van het internationale samenwerkingsverband The CumEx Files, dat onder leiding staat van het Duitse onderzoeksplatform Correctiv. 

De frauduleuze CumEx-handel bracht de belastingdiensten van verschillende landen grote schade toe. Die landen waren jarenlang het doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen die via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting pleegden. De schade loopt in de tientallen miljarden.

De Duitse autoriteiten doen onderzoek naar die verdachte aandelentransacties van ABN Amro. De bank zegt dat deze transacties werden gedaan door ABN en enkele dochtermaatschappijen. Die dochters zijn in mei 2010 aan het management verkocht. ABN heeft de activiteiten inmiddels gestaakt.

Verder zegt de bank zelf contact te hebben gezocht met de Duitse officieren van justitie in Frankfurt en Keulen. Dat gebeurde in 2016 en 2017. Ook zijn verplichtingen aan de Duitse belastingdienst voldaan. De bank heeft dan ook geen geld opzijgezet voor achterstallige belastingclaims, wel houdt ABN rekening met eventuele juridische kosten. De omvang daarvan is niet bekend.

ECB hekelt ruzies in top ABN Amro
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) komt vandaag met een harde conclusie over ABN Amro. De top van de bank heeft volgens de toezichthouder jaren niet goed gefunctioneerd en moet beterschap tonen. Dat is de hoofdconclusie die de ECB volgens Het Financieele Dagblad trekt in zijn onderzoek naar de leiderschapscrisis die in maart van dit jaar leidde tot het vertrek van president-commissaris Olga Zoutendijk.

,,De ECB concludeert dat de relaties tussen individuen binnen de raad van commissarissen en de raad van bestuur niet waren zoals ze zouden moeten zijn’’, bevestigt de deze zomer aangetreden president-commissaris Tom De Swaan in gesprek met de krant. ,,Bovendien pakte de raad van commissarissen onder leiding van Olga Zoutendijk een rol die hij onder de regels van de Nederlandse corporate governance niet zou moeten pakken.’’

Volgens ingewijden oordeelt de ECB in zijn voorlopige conclusies hard over de raad van commissarissen. De rvc wordt verweten niet te hebben ingegrepen toen Zoutendijk een dominante en solistische rol speelde, die veel verder ging dan haar rol als commissaris.