Volledig scherm
De bank moet mogelijk miljoenen euro's terugbetalen. © ANP XTRA

ABN AMRO moet hypotheekklanten miljoenen euro's terugbetalen

ABN AMRO moet duizenden klanten geld terugbetalen omdat ze jarenlang te veel hypotheekrente hebben betaald. Dat volgt uit een uitspraak die de rechtbank in Amsterdam woensdag heeft gedaan. Volgens advocaat Rob Leijssen van claimstichting Stop de Banken gaat het naar schatting om een bedrag van tussen de 30 miljoen en 65 miljoen euro.

Stop de Banken begon in 2012 samen met de stichting Euribar namens enkele honderden aangesloten gedupeerden een rechtszaak tegen ABN AMRO. De aanleiding was dat de bank tussentijds eenzijdig extra renteopslagen had afgekondigd voor ongeveer 6000 klanten met een zogenoemde euribor-hypotheek, afgesloten in de periode 2005-2009.

Opslag
Euribor-hypotheken zijn variabele hypotheken waarbij de rente meebeweegt met de rente (euribor) die banken elkaar onderling bereken. De betreffende klanten betaalden daarbovenop een opslag. Die had de bank tussentijds in een aantal stappen verhoogd.

De rechter heeft nu bepaald dat de bank dit ten onrechte heeft gedaan, onder meer omdat de bank van tevoren onvoldoende had duidelijk gemaakt hoe het zogenoemde wijzigingsbeding werkte.

ABN AMRO laat in een reactie weten het vonnis te bestuderen. De bank kan nog in hoger beroep gaan.