Volledig scherm
© anp

ABN AMRO volgende week terug op de beurs

ABN AMRO keert op 20 november terug op de beurs in Amsterdam. Dat maakte de bank dinsdag bekend samen met NLFI, de stichting die de deelnemingen van de overheid in financiële instellingen beheert. De bank verwacht een opbrengst tot 3,8 miljard euro. Dat blijkt uit een prospectus van de beursgang, die dinsdag uitkwam.

De plaatsing van 188 miljoen certificaten van aandelen levert naar verwachting tussen de 3 en 3,8 miljard euro op. Dat kan oplopen tot ruim 4,3 miljard euro als de begeleidende banken bij grote belangstelling volledig gebruikmaken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen.

De aangeboden certificaten vertegenwoordigen een vijfde van alle bestaande aandelen ABN AMRO. De prijs waarvoor ze worden aangeboden, tussen de 16 en 20 euro per stuk, waardeert de bank op in totaal 15 miljard tot 18,8 miljard euro.

Winst
Het gaat al een tijd weer goed met de ABN Amro. De bank heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 600 miljoen euro. Afgezien van eenmalige posten is dat bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is het beste resultaat sinds ABN in zijn huidige vorm bestaat.

Ook voor de Nederlandse staat rinkelt de kassa. De bank liet eind augustus weten een tussentijds dividend van 350 miljoen euro uit te keren aan zijn enige aandeelhouder.

De bank werd in 2008 voor 16,8 miljard euro door de staat gered van de ondergang. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. Volgens sommige berekeningen liep de teller op tot boven de 30 miljard.