Volledig scherm
© REUTERS

ABN moet álle 5 miljoen particuliere klanten doorlichten op criminele activiteiten

updateABN Amro moet al zijn particuliere klanten doorlichten op mogelijke criminele activiteiten waaronder witwaspraktijken. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dit geëist. De bank sluit niet uit dat er een boete volgt.

Sinds de witwasaffaire bij ING vorig jaar liggen banken onder het vergrootglas. Zij moeten scherper letten op mogelijke financiële criminele handelingen van hun klanten. Bij ABN Amro zal die controle nog flink moeten worden opgevoerd, zo werd vanochtend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers duidelijk.

De toezichthouder heeft opdracht gegeven om alle 5 miljoen particuliere klanten door te lichten op mogelijke witwaspraktijken of andere illegale zaken, nadat het op onregelmatigheden was gestuit. Om welke zaken het gaat, is niet duidelijk. De topman wilde alleen kwijt dat ‘we in alle onderdelen van de bank de nodige herstelmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan’.

,,We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?”, aldus Kees van Dijkhuizen. De topman sluit niet uit dat sancties, zoals een aanwijzing, boetes, nog volgen. 

Automatisch 

De meeste particuliere klanten zullen er niets van merken dat de bank ze doorlicht; dat proces gebeurt veelal automatisch, laat een woordvoerder weten. ,,Een deel van de klanten zou vragen van het financiële concern kunnen krijgen, bijvoorbeeld als de bank het idee heeft dat een rekening mogelijk oneigenlijk wordt gebruikt.”

Ook kan het gebeuren dat een klant een zakelijke rekening moet nemen of dat de banden met bepaalde klanten worden verbroken, bijvoorbeeld als de bank wil dat ze van soort rekening veranderen en ze daar niet in mee willen gaan.

In verband met het doorlichten maakte de bank bekend 114 miljoen euro te hebben uitgetrokken onder meer voor de uitbreiding van het team dat zich binnen de bank bezighoudt met het opsporen van financiële criminaliteit. Daar werken nu al zo’n 1000 man aan en dat aantal zal flink worden uitgebreid.

Nalatig 

De ingreep bij ABN heeft te maken met de strijd tegen witwassen. ING trof vorig jaar met het Openbaar Ministerie een schikking van 775 miljoen euro, omdat de bank nalatig was geweest in het voorkomen van witwaspraktijken. Volgens justitie konden rekeninghouders ongestoord ING-rekeningen gebruiken voor ‘criminele activiteiten’. Ook had de bank niet voorkomen dat de rekeningen van haar cliënten misbruikt konden worden voor het witwassen van miljoenen euro’s.

Het strafrechtelijk onderzoek richtte zich op vier zaken, die volgens justitie exemplarisch waren voor ‘het beeld dat ING de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) niet voldoende naleefde’.