ABN moet álle 5 miljoen particuliere klanten doorlichten op criminele activiteiten
updateABN Amro moet al zijn particuliere klanten doorlichten op mogelijke criminele activiteiten waaronder witwaspraktijken. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dit geëist. De bank sluit niet uit dat er een boete volgt.
Sinds de witwasaffaire bij ING vorig jaar liggen banken onder het vergrootglas. Zij moeten scherper letten op mogelijke financiële criminele handelingen van hun klanten. Bij ABN Amro zal die controle nog flink moeten worden opgevoerd, zo werd vanochtend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers duidelijk.
De toezichthouder heeft opdracht gegeven om alle 5 miljoen particuliere klanten door te lichten op mogelijke witwaspraktijken of andere illegale zaken, nadat het op onregelmatigheden was gestuit. Om welke zaken het gaat, is niet duidelijk. De topman wilde alleen kwijt dat ‘we in alle onderdelen van de bank de nodige herstelmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan’.
,,We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?”, aldus Kees van Dijkhuizen. De topman sluit niet uit dat sancties, zoals een aanwijzing, boetes, nog volgen.
Automatisch
De meeste particuliere klanten zullen er niets van merken dat de bank ze doorlicht; dat proces gebeurt veelal automatisch, laat een woordvoerder weten. ,,Een deel van de klanten zou vragen van het financiële concern kunnen krijgen, bijvoorbeeld als de bank het idee heeft dat een rekening mogelijk oneigenlijk wordt gebruikt.”
Ook kan het gebeuren dat een klant een zakelijke rekening moet nemen of dat de banden met bepaalde klanten worden verbroken, bijvoorbeeld als de bank wil dat ze van soort rekening veranderen en ze daar niet in mee willen gaan.
In verband met het doorlichten maakte de bank bekend 114 miljoen euro te hebben uitgetrokken onder meer voor de uitbreiding van het team dat zich binnen de bank bezighoudt met het opsporen van financiële criminaliteit. Daar werken nu al zo’n 1000 man aan en dat aantal zal flink worden uitgebreid.
Nalatig
De ingreep bij ABN heeft te maken met de strijd tegen witwassen. ING trof vorig jaar met het Openbaar Ministerie een schikking van 775 miljoen euro, omdat de bank nalatig was geweest in het voorkomen van witwaspraktijken. Volgens justitie konden rekeninghouders ongestoord ING-rekeningen gebruiken voor ‘criminele activiteiten’. Ook had de bank niet voorkomen dat de rekeningen van haar cliënten misbruikt konden worden voor het witwassen van miljoenen euro’s.
Het strafrechtelijk onderzoek richtte zich op vier zaken, die volgens justitie exemplarisch waren voor ‘het beeld dat ING de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) niet voldoende naleefde’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pieter Elbers neemt afscheid van KLM: ‘Een klus is in de luchtvaart eigenlijk nooit af’
Pieter Elbers is aan zijn laatste dagen bij KLM bezig, de maatschappij die hij de afgelopen acht jaar leidde. Zijn vertrek komt op een pikant moment, nu de toekomst van KLM en de Nederlandse luchtvaart van alle kanten onder vuur ligt. ,,Waar willen we met onze samenleving en economie naar toe?’’ -
PREMIUM
Gaatje in Europese wet: Flexwerker toch niet per se werknemer
Grote platforms als Uber en Deliveroo proberen hun miljoenen flexwerkers alsnog van een werknemersstatus af te houden door hen een goedkope verzekering aan te bieden tegen inkomensverlies. -
Hongarije blokkeert EU-akkoord over minimumtarief winstbelasting
Hongarije blokkeert een EU-akkoord over de invoering van een minimumtarief voor winstbelasting voor grote multinationals. Net nu Polen na maanden zijn veto tegen de daarvoor bestemde EU-richtlijn intrekt, werpt Boedapest allerlei onverwachte bezwaren op. Met het beoogde minimumtarief van 15 procent voor multinationals moeten alle 27 lidstaten instemmen. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.
-
Amerikaanse media: SpaceX ontslaat medewerkers na kritiek op Elon Musk
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, zou zeker vijf werknemers hebben ontslagen nadat ze een brief hadden verspreid met kritiek op de bekende zakenman. Dat melden verschillende Amerikaanse media. In hun schrijven zouden ze ook hebben opgeroepen om de cultuur bij het bedrijf inclusiever te maken. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
KLM: Ingreep op Schiphol zorgt niet voor minder geluidsoverlast en is slecht voor economie
Het besluit van het kabinet om het aantal vluchten op Schiphol fors terug te brengen, is slecht voor de economie en zorgt niet voor minder geluidshinder. Dat stelt luchtvaartmaatschappij KLM.