Volledig scherm
© ANP

ABN weigert wietkwekers als klant; ondernemers stappen naar rechter

Vier ondernemers die met hun bedrijf willen meedoen aan het overheidsexperiment voor gereguleerde kweek van cannabis, slepen ABN Amro voor de rechter. De bank weigert hun bedrijf als klant. Ook andere banken houden het bedrijf angstvallig buiten de deur.

Met hun nieuw opgerichte bedrijf Project C willen de Bredase ondernemers als sociale onderneming deelnemen aan het experiment. Bij de oprichting liepen de vier ondernemers meteen tegen een probleem aan: ze kunnen nergens een rekening openen. Onbegrijpelijk, vindt het viertal, omdat ‘hun bedrijf geen cannabis wil kweken zonder vergunning’.

,,We zijn alleen de aanvraag aan het voorbereiden, maar daar moeten we wel kosten voor maken en die willen we niet contant betalen”, luidt hun boodschap. Hoewel alle banken volgens hen een rekening weigerden, kozen de ondernemers ervoor alleen ABN Amro voor de rechter te dagen omdat de Nederlandse Staat nog altijd meerderheidsaandeelhouder is.

De bank wil niet reageren op dit specifieke geval en geeft aan dat het aan de rechter is om tot een oordeel te komen. Wel wil de woordvoerder kwijt dat de bank naar sommige sectoren strenger kijkt, maar dat ‘alle dossiers individueel worden beoordeeld’.

Witwas

Onlangs kwam naar buiten dat het Openbaar Ministerie zijn pijlen heeft gericht op ABN omdat de bank niet of niet op tijd melding zou hebben gemaakt van ongebruikelijke transacties. Ook verwijt justitie de bank zijn klanten niet voldoende doorgelicht te hebben en niet tijdig klantrelaties te hebben verbroken. Een witwasboete is niet uitgesloten, zei de bank daarover.

Sinds de witwasaffaire bij ING, waarbij de bank vorig jaar een recordboete kreeg van liefst 775 miljoen euro voor het onvoldoende voorkomen van witwassen, zijn de banken een stuk voorzichtiger en kritischer geworden. Zo maakte Rabobank een paar maanden geleden nog bekend geen profclubs meer als nieuwe klant te zullen accepteren. De risico’s van het zakendoen met profclubs achtte de bank te groot. 

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.