Volledig scherm
Pieter Elbers, KLM-topman. © AFP

‘Absoluut geen akkoord over aanblijven Elbers’

Over het aanblijven van Pieter Elbers als topman van KLM bestaat ‘absoluut geen akkoord'. Dat melden goed ingevoerde bronnen binnen het luchtvaartbedrijf. Binnen KLM wordt nog steeds vol spanning uitgekeken naar komende dinsdag, de dag dat het bestuur van Air France KLM over de toekomst van Elbers beslist.

De Franse krant La Tribune meldde vanochtend dat Elbers zou hebben ingestemd met een compromisvoorstel over zijn aanblijven. In het compromis zou de bestaande structuur van de organisatie in tact blijven en zou Elbers tevens worden benoemd tot adjunct-topman bij Air France-KLM, een functie die ook is weggelegd voor het hoofd van luchtvaartmaatschappij Air France.

Dat klopt dus niet, stellen twee bronnen. KLM zelf wil niet reageren op de kwestie en verwijst voor een officiële reactie naar een woordvoerder van het moederbedrijf. Ook die wil echter niet ingaan op de kwestie. ,,Dinsdag komt de board bijeen, dan pas is er iets te melden.”

‘Niet voor het eerst’

De bron bij KLM vermoedt dat La Tribune gebruikt wordt in een publicitair spel. ,,Dat is niet de eerste keer.”

De laatste tijd lijkt er een machtsstrijd aan de gang rond de positie van Elbers. De Nederlander zou door de directie van Air France-KLM worden gezien als een lastige sta-in-de-weg bij voorstellen van het moederbedrijf om de structuur te wijzigen. Elbers lag meermaals dwars bij plannen uit Parijs om de autonomie van KLM in te perken.

De kwestie zorgt voor veel ophef. De ondernemingsraad en de raad van commissarissen van KLM pleitten voor een nieuwe termijn voor Elbers. Ook de Nederlandse politiek bemoeide zich ermee en personeel van KLM kwam met een petitie om Elbers te behouden. Die werd meer dan 25.000 keer ondertekend.