Volledig scherm
AccorHotels is geïnteresseerd in het kopen van een minderheidsbelang in luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. © EPA

AccorHotels interesse in belang Air France-KLM

AccorHotels heeft interesse in het verkrijgen van een minderheidsbelang in luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Dat bevestigde de Franse hotelgroep na berichtgeving in de Franse krant Les Echos.

Volgens de zakenkrant kijkt AccorHotels specifiek naar de deelneming van de Franse staat. Die heeft momenteel nog 14,3 procent van de aandelen Air France-KLM in handen. AccorHotels zei in een verklaring de afgelopen jaren al vaker te hebben gesproken met het luchtvaartconcern, om bijvoorbeeld gezamenlijk digitale- en loyaliteitsplatformen te ontwikkelen. Als de deal doorgaat, wordt Accor's ceo Sebastien Bazin extern voorzitter van de maatschappij. 

De onderhandelingen bevinden zich nog in een vroeg stadium en er is dan ook geen enkele zekerheid dat de onderneming uiteindelijk een belang in Air France-KLM, of een andere deal, zal krijgen, aldus een verklaring. Over de deelneming van de Franse overheid in Air France-KLM liet AccorHotels zich niet uit.

Drie opties

Volgens Les Echos liggen er drie opties op tafel voor AccorHotels. De eerste optie zou bestaan ​​uit een aankoop door Accor van alle aandelen die de Franse staat aanhoudt. Dat zou de luchtvaartmaatschappij scheiden van de staat, maar er komen veel kosten bij die scheiding kijken. 

De tweede optie, die van een gedeeltelijke overname door AccorHotels, zou dit punt oplossen. Maar daarmee blijft de relatie tussen de maatschappij en de staat behouden. De derde optie lijkt daarom het meest wenselijk. Deze optie houdt een ruil van aandelen in tussen de Franse staat en AccorHotels. De staat krijgt AccorHotels-aandelen van de hotelketen en AccorHotels krijgt aandelen van Air France-KLM van de staat.

Of een van de drie scenario's daadwerkelijk zal uitspelen, kan met geen zekerheid worden gezegd, laat AccorHotels weten aan Les Echos.

Nieuwe ceo

Volledig scherm
Oud-topman van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac. © AFP

Air France-KLM lijkt zich nu echter vooral te richten op het vinden van een nieuwe ceo voor de maatschappij. Begin mei dit jaar stapte Jean-Marc Janaillac, de topman van de luchtvaartmaatschappij, op na stakingen. Een deel van het takenpakket Janaillac wordt overgenomen door voormalig parlementslid Anne-Marie Couderc. Zij is benoemd als interim-voorzitter van de raad van commissarissen. Air France-baas Franck Terner en KLM-hoofd Pieter Elbers hebben samen met financieel topman van het concern Frédéric Gagey de dagelijkse leiding.

  1. Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal
    PREMIUM

    Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal

    Met het online verkopen van fietsen, zette prijsvechter fietsenwinkel.nl de markt voor tweewielers op zijn kop. Het lukte het bedrijf binnen een paar jaar de grootste (online) fietsenverkoper van Nederland te worden, maar aan de groei kleefden ook nadelen. Klanten klaagden vooral vorig jaar over langdurige reparaties en werknemers die verkeerd advies en voorlichting geven. Fietsenwinkel.nl gooit het roer om en hoeft niet langer de goedkoopste te zijn.