VakantieGarant biedt voor 349 euro twee weken een buitenlandse vakantiebungalow aan
Volledig scherm
VakantieGarant biedt voor 349 euro twee weken een buitenlandse vakantiebungalow aan © Shutterstock

ACM haalt malafide reisbureau VakantieGarant uit de lucht

Waakhond ACM sommeert VakantieGarant per direct te stoppen met het misleiden van vakantiegangers. De aanbieder riskeert een dwangsom van 125.000 euro.

Quote

VakantieGa­rant hield zich niet aan de regels, consumen­ten hoeven niet te betalen

Autoriteit Consument en Markt

De praktijken van VakantieGarant leidden afgelopen maanden tot een grote klachtenstroom. Loket ConsuWijzer van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kreeg honderden meldingen binnen, maar ook bij onder meer de Consumentenbond en tv-programma's TROS Radar en Opgelicht?! regende het klachten.

VakantieGarant gaat geraffineerd te werk: het benadert consumenten telefonisch en doet het aanbod om voor de scherpe prijs van 349 euro twee weken lang een buitenlandse vakantiebungalow te mogen huren. 

Terwijl consumenten denken in te stemmen met het vrijblijvend ontvangen van meer informatie, ploft er na enkele weken een rekening van 349 euro op de deurmat. VakantieGarant maant hen te betalen omdat ze met het aanbod instemden en geen gebruik hebben gemaakt van de wettelijke bedenktijd. Dat gebeurt met agressieve aanmaningsbrieven van incassobureaus.

Quote

Blijf opletten, VakantieGa­rant is niet de enige die dit doet!

Gerard Spierenburg, Consumentenbond

Volgens waakhond ACM is dat in strijd met de wet. Ieder bedrijf dient te melden waarom wordt gebeld en wat ze verkopen. VakantieGarant vertelt de reden van bellen niet, ook is de aanbieder onduidelijk over het aanbod, zegt Evert Jan Hummelen, plaatsvervangend directeur Consumenten bij de ACM.  

,,Consumenten zijn alleen gebonden aan een overeenkomst als de aanbieder zich aan de regels heeft gehouden. Als dat niet het geval is, is de overeenkomst niet tot stand gekomen en hoeft de consument ook niet te betalen." 

Als VakantieGarant niet stopt volgt een dwangsom van 2500 euro per dag met een maximum van 125.000 euro. Volgens de ACM heeft VakantieGarant toegezegd zijn werkzaamheden te staken. De waakhond zal dat controleren.

De Consumentenbond is blij met het optreden van de ACM, maar waarschuwt vakantiegangers  op te blijven letten. ,,VakantieGarant is helaas niet de enige aanbieder," stelt woordvoerder Gerard Spierenburg. ,,Allerlei bureautjes zoals BestTip, FlyAway of DeReisPlanner doen exact hetzelfde. Dit soort boeven en oplichters moeten gestopt worden."

Verder lezen na de foto

De ACM treedt op tegen VakantieGarant
Volledig scherm
De ACM treedt op tegen VakantieGarant © ANP

Consumentenbond: doe aangifte!

De Consumentenbond roept gedupeerden op aangifte te doen bij de politie. ,,De ACM pakt weliswaar VakantieGarant aan, maar niet de oplichters erachter", aldus woordvoerder Gerard Spierenburg. ,,De kans is aanzienlijk dat binnen enkele maanden een nieuwe variant opduikt en we daar dan weer klachten over ontvangen." 

Pas als de eigenaren daadwerkelijk strafrechtelijk vervolgd worden en geplukt, stoppen ze misschien met hun praktijken, stelt Spierenburg.

Wie achter VakantieGarant zit is onduidelijk. Tros Radar deed onderzoek en kwam terecht bij ene Jan Vermeulen. Deze man zei weer te werken voor Harun Oğul. Volgens de Kamer van Koophandel is Oğul inderdaad eigenaar, maar hij werd niet gevonden door de redacteuren van het programma. VakantieGarant is statutair gevestigd in het Groningse Veendam.

Consumentenbond on Twitter

Let op! We krijgen weer klachten over #DeReisplanner en #VakantieGarant. Wij raden aan niet te betalen, maar deze brief te versturen → https://t.co/eDDaKwzlPg

Eric Burbach on Twitter

Ik heb net een klacht gemeld over VakantieGarant, zie https://t.co/IeqWnA2EMi Help me door dit bericht te liken! @klacht

Herstel
Op AD.nl illustreerden we dit artikel eerder met een foto van een willekeurige vakantiewoning. Er stond bij dat de woning niet aangeboden werd door VakantieGarant, maar door de link naar Huusken.nl in het bijschrift is mogelijk toch verwarring ontstaan. We betreuren dat. Er is geen enkele relatie tussen het afgebeelde vakantiehuis en VakantieGarant. Sterker nog: vakantiehuis Huusken.nl kreeg vorig jaar nog een onderscheiding voor het beste vakantiehuis van Nederland.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”