ACM: Hoge energieprijs geen reden om energielevering te stoppen
Energiebedrijven mogen niet zomaar stoppen met het leveren van energie aan consumenten omdat de prijzen hoger zijn geworden. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van meldingen bij haar loket ACM ConsuWijzer.
De ACM kan niet ingrijpen in de financiën van een bedrijf, maar kan wel de vergunning intrekken als de leveringszekerheid in het geding is. Alle klanten van het bedrijf worden dan ‘verdeeld’ naar de overige vergunninghouders.
Waakhond ACM ontving verschillende meldingen van consumenten die een brief van hun energieleverancier kregen. Daarin staat dat het bedrijf de leveringsovereenkomst opzegt. Ook zouden mensen van hun leverancier te horen krijgen dat hun overeenkomst met vaste prijs wordt stopgezet en dat ze een contract met een variabele prijs krijgen aangeboden. De energieleveranciers zouden daarbij naar de algemene voorwaarden wijzen of als argument gebruiken dat er sprake was van wanbetaling.
De ACM vermoedt dat een reden voor het beëindigen van de levering de stijging is van de energieprijzen. ,,We krijgen ook signalen dat dat genoemd wordt in brieven. We wijzen consumenten daarom op de rechten die ze hebben”, aldus een woordvoerder van de autoriteit.
Het beëindigen van de energielevering zonder waarschuwing en zonder opzegtermijn is nooit toegestaan, stelt de ACM. ,,Het beëindigen van de energielevering omdat een consument niet heeft betaald mag alleen als de leverancier daarvoor al schriftelijk een betalingsherinnering heeft gestuurd en daarbij is gewezen op de mogelijkheid van schuldhulpverlening.”
De ACM kan niet ingrijpen in de financiën van een bedrijf, maar kan wel de vergunning intrekken als de leveringszekerheid in het geding is
Vrezen
De ACM adviseert consumenten die hiermee te maken krijgen hun energieleverancier een brief of e-mail te sturen en daarin te wijzen op hun rechten. Ook gaat de autoriteit de betreffende bedrijven aanspreken.
De woordvoerder kan niet zeggen om welke bedrijven het gaat, of hoeveel meldingen er precies zijn binnengekomen. Donderdag begon de ACM een onderzoek naar meldingen over energiebedrijf DGB Energie, dat in brieven aan klanten de sterk gestegen prijzen voor gas en elektriciteit als reden voor eenzijdige opzegging zou geven.
Consumenten hoeven er volgens ACM niet voor te vrezen geen gas of elektriciteit meer te ontvangen als hun leverancier toch in financiële problemen komt. ‘De ACM kan niet ingrijpen in de financiën van een bedrijf, maar kan wel de vergunning intrekken als de leveringszekerheid in het geding is. Alle klanten van het bedrijf worden dan ‘verdeeld’ naar de overige vergunninghouders. Consumenten krijgen dan vanzelf een nieuw energiecontract van een nieuwe leverancier en kunnen na dertig dagen bepalen of ze klant willen blijven bij deze leverancier', aldus ACM. ‘Een faillissement van een leverancier kan wel nadelige financiële gevolgen hebben voor consumenten, bijvoorbeeld als een consument nog geld tegoed heeft, of omdat hij meer moet gaan betalen bij een andere leverancier na de verdeling.’
Tarieven fors omhoog
De prijzen van gas en stroom zijn de afgelopen weken enorm gestegen. De stijgende gasprijzen zadelen bedrijven en huishoudens op met fors hogere kosten. Ook jaagt het de inflatie de hoogte in.
Energieleveranciers komen in de financiële problemen als ze de hoge inkooptarieven, veroorzaakt door met name de lage gasvoorraden, niet doorrekenen aan hun klanten. Dat kunnen ze echter lang niet in alle gevallen doen. Een groot deel van de consumenten heeft vorig jaar het uitzonderlijk lage tarief voor twee, drie of zelfs vijf jaar vastgezet. Eén op de drie huishoudens zal dan ook niets merken van de prijsverhogingen. De klappen vallen bij het deel van de klanten bij wie het contract net is afgelopen.
Chaos op de energiemarkt
De chaos op de energiemarkt kent verschillende oorzaken. De inkoopprijs voor energieleveranciers steeg op de gasbeurs met 250 procent. De voorraden in Nederland slonken afgelopen winter dankzij de strenge vorst en raakten vervolgens niet aangevuld door allerlei internationale ontwikkelingen. Zo eist Azië een steeds groter deel van het aanbod op en is de Europese Unie in een twist met Rusland beland over de ingebruikname van een nieuwe gaspijplijn. Een hogere prijs voor CO₂ stuwt ook de elektriciteitsprijzen naar recordhoogtes.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Energieprijzen schieten door het dak: met deze tips gaat je gasverbruik fors omlaag (en het kost niets)
De gasprijzen schieten door het dak en de energierekening dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden. Zaak dus ons gasverbruik flink omlaag te brengen. Maar hoe doe je dat zonder forse investeringen? We vroegen het aan onze lezers en zij kwamen met talrijke slimme én betaalbare adviezen. Doe er vooral je voordeel mee. -
PREMIUM
Shell bijt van zich af in discussie over recordwinst
De recordwinst van Shell roept heftige emoties op. Maar het bedrijf is zich van geen kwaad bewust. -
Europese Centrale Bank blijft rente verhogen
De Europese Centrale Bank blijft voorlopig doorgaan met renteverhogingen. Dat is nodig, want de hoge inflatie is taai. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Energiecrisis
Grote energievergelijkers: Blijf zitten, stap niet meer over
De onrust over de stijgende energieprijzen is zo groot dat online vergelijkingssites Nederlanders voor het eerst in hun bestaan aanraden om niet over te stappen. -
Cryptobeurs Coinbase krijgt 3,3 miljoen euro boete om ontbreken Nederlandse registratie
De Nederlandsche Bank legt cryptobeurs Coinbase een boete op van 3,3 miljoen euro, omdat de beurs in het verleden cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden.
16 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSina Hogeboom
M Waarhold
A Oers
Maria Yvonne Franssen
Dennis Eijs