ACM jaagt op ‘foute’ energieverkopers
Waakhond ACM roept consumenten op om melding te maken van agressieve en misleidende verkooppraktijken bij energiecontracten. De toezichthouder is een onderzoek gestart naar verkopers van contracten voor gas en licht en hoopt zo meer munitie te verzamelen om ze aan te kunnen pakken.
De toezichthouder kreeg in de eerste zes maanden van dit jaar zo’n 25.000 meldingen binnen van consumenten. Een van de meest gehoorde klacht: ongevraagde verkooptelefoontjes (waaronder telefoontjes door of namens energieleveranciers).
Aan voorbeelden van ‘foute’ verkooppraktijken heeft de ACM dan ook geen gebrek. Zoals verkopers die claimen dat consumenten nergens aan vastzitten bij het ondertekenen van een energiecontract, terwijl er allerlei voorwaarden blijken te bestaan. Of verkopers die de wettelijk verplichte bedenktijd van 14 dagen verzwijgen, terwijl een verkoper die verplicht hoort te noemen. Een ander voorbeeld: het dreigen dat de consument de komende jaren meer gaat betalen als hij geen nieuw contract afsluit.
,,Voor ons zijn dit soort klachten aanleiding om nog eens goed te kijken naar wat er in de energiewereld gebeurt”, zegt Jasmijn Dielesen, zegsvrouw van ACM. De waakhond grijpt dit aan om consumenten op te roepen om hun klachten te melden bij het consumentenloket Consuwijzer. Dat geldt overigens niet alleen voor particulieren, maar ook voor zzp’ers die energie vooral voor privégebruik afnemen. Die laatste groep wordt dikwijls ten onrechte opgezadeld met veel duurdere zakelijke energiecontracten, stipte de toezichthouder onlangs al aan.
Dielesen: ,,Alle signalen kunnen we goed gebruiken ter aanvulling van ons lopend onderzoek naar de sector.” Hoe dat onderzoek loopt, kan de woordvoerster niet zeggen. Ze wijst erop dat de consumentenautoriteit de afgelopen jaren al verschillende partijen op de vinger heeft getikt omdat ze niet hun boekje te buiten zijn gegaan.
Onder vuur
De verkopers liggen al langer onder vuur. Zo onthulde het AD eerder een telefoongesprek waarin te horen was hoe telefonische verkopers van Essent klanten uitschelden en zeggen ‘recht te hebben’ op hun geld. Het onthulde telefoongesprek was voor de Consumentenbond eerder al aanleiding om te pleiten voor een totaalverbod op telemarketing. Uit een peiling onder ruim 20.000 lezers van deze site bleek dat bijna negentig procent van de lezers zich kan vinden in zo’n verbod op verkooptelefoontjes.
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) maakte onlangs bekend telemarketing-terreur aan te willen pakken. Volgens een wetsvoorstel mogen consumenten straks alleen nog gebeld worden als zij daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Telemarketeers mogen bovendien niet meer anoniem bellen: het telefoonnummer van de afzender moet altijd zichtbaar zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KLM hekelt voorstel Schiphol om vluchten in zomer te beperken
KLM vindt het nog ,,prematuur” om nu al te spreken van het beperken van het aantal vluchten komende zomer. Het is in eerste instantie aan Schiphol zelf om de bezettingsproblemen op te lossen, zegt de luchtvaartmaatschappij in een reactie op de excuses voor alle chaos op de luchthaven door Schipholbaas Dick Benschop. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Telefonische verkoper mag straks alleen bellen als klant toestemming geeft
Het einde van de telemarketing-terreur lijkt in zicht. Consumenten worden straks alleen gebeld als zij daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Telemarketeers mogen bovendien niet meer anoniem bellen: het telefoonnummer van de afzender moet altijd zichtbaar zijn. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.
-
Consumentenbond waarschuwt voor telefonische energieverkopers: 'ze gebruiken onze goede naam’
De Consumentenbond waarschuwt voor telefonische verkopers van energiecontracten die zich voordoen als de consumentenwaakhond. ,,Wij bellen nooit zomaar mensen op, dus het klopt nooit’’, zegt een woordvoerder. De Consumentenbond krijgt de laatste tijd klachten van mensen die door de bond benaderd zouden zijn voor een overstap naar een andere energieleverancier. -
Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari. -
Huren in sociale sector gemiddeld met 2 procent omhoog
Woningcorporaties verhogen de huren van woningen in de sociale sector vanaf 1 juli gemiddeld met 2 procent. Bij ruim de helft van de woningen (63 procent) blijft die stijging onder de toegestane grens van 2,3 procent, meldt de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes.