ACM jaagt op ‘foute’ energieverkopers
Waakhond ACM roept consumenten op om melding te maken van agressieve en misleidende verkooppraktijken bij energiecontracten. De toezichthouder is een onderzoek gestart naar verkopers van contracten voor gas en licht en hoopt zo meer munitie te verzamelen om ze aan te kunnen pakken.
De toezichthouder kreeg in de eerste zes maanden van dit jaar zo’n 25.000 meldingen binnen van consumenten. Een van de meest gehoorde klacht: ongevraagde verkooptelefoontjes (waaronder telefoontjes door of namens energieleveranciers).
Aan voorbeelden van ‘foute’ verkooppraktijken heeft de ACM dan ook geen gebrek. Zoals verkopers die claimen dat consumenten nergens aan vastzitten bij het ondertekenen van een energiecontract, terwijl er allerlei voorwaarden blijken te bestaan. Of verkopers die de wettelijk verplichte bedenktijd van 14 dagen verzwijgen, terwijl een verkoper die verplicht hoort te noemen. Een ander voorbeeld: het dreigen dat de consument de komende jaren meer gaat betalen als hij geen nieuw contract afsluit.
,,Voor ons zijn dit soort klachten aanleiding om nog eens goed te kijken naar wat er in de energiewereld gebeurt”, zegt Jasmijn Dielesen, zegsvrouw van ACM. De waakhond grijpt dit aan om consumenten op te roepen om hun klachten te melden bij het consumentenloket Consuwijzer. Dat geldt overigens niet alleen voor particulieren, maar ook voor zzp’ers die energie vooral voor privégebruik afnemen. Die laatste groep wordt dikwijls ten onrechte opgezadeld met veel duurdere zakelijke energiecontracten, stipte de toezichthouder onlangs al aan.
Dielesen: ,,Alle signalen kunnen we goed gebruiken ter aanvulling van ons lopend onderzoek naar de sector.” Hoe dat onderzoek loopt, kan de woordvoerster niet zeggen. Ze wijst erop dat de consumentenautoriteit de afgelopen jaren al verschillende partijen op de vinger heeft getikt omdat ze niet hun boekje te buiten zijn gegaan.
Onder vuur
De verkopers liggen al langer onder vuur. Zo onthulde het AD eerder een telefoongesprek waarin te horen was hoe telefonische verkopers van Essent klanten uitschelden en zeggen ‘recht te hebben’ op hun geld. Het onthulde telefoongesprek was voor de Consumentenbond eerder al aanleiding om te pleiten voor een totaalverbod op telemarketing. Uit een peiling onder ruim 20.000 lezers van deze site bleek dat bijna negentig procent van de lezers zich kan vinden in zo’n verbod op verkooptelefoontjes.
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) maakte onlangs bekend telemarketing-terreur aan te willen pakken. Volgens een wetsvoorstel mogen consumenten straks alleen nog gebeld worden als zij daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Telemarketeers mogen bovendien niet meer anoniem bellen: het telefoonnummer van de afzender moet altijd zichtbaar zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Telefonische verkoper mag straks alleen bellen als klant toestemming geeft
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM47
Sommige producten in prijs verlaagd: ‘Supermarkten spelen in op verlies koopkracht’
Lidl kondigt dalende prijzen aan. Komt er een prijzenoorlog aan in de supermarkten? Deskundigen zien vooral een ‘strategie’. Want de Nederlander is steeds gekker op aanbiedingen. -
Consumentenbond waarschuwt voor telefonische energieverkopers: 'ze gebruiken onze goede naam’
De Consumentenbond waarschuwt voor telefonische verkopers van energiecontracten die zich voordoen als de consumentenwaakhond. ,,Wij bellen nooit zomaar mensen op, dus het klopt nooit’’, zegt een woordvoerder. De Consumentenbond krijgt de laatste tijd klachten van mensen die door de bond benaderd zouden zijn voor een overstap naar een andere energieleverancier.
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
15
Meer beveiliging op zonneparken vanwege toename diefstal door hoge koperprijs
Parken met zonnepanelen worden de laatste tijd steeds vaker slachtoffer van koperdieven met enorme schade en kosten tot gevolg. De hoge koperprijs maakt diefstal interessant. -
Zakenman Gerard Sanderink is ook zijn laatste grote ondernemingen kwijt
Gerard Sanderink is ook zijn laatste grote ondernemingen Strukton en Oranjewoud kwijt. De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam schorst hem per direct als bestuurder. Ook als aandeelhouder heeft hij niks meer te vertellen.