Volledig scherm
© ANP

ACM: VodafoneZiggo moet kabel openstellen voor concurrenten

VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk net als KPN openstellen voor concurrenten, heeft de ACM vanmorgen bekend gemaakt. Dankzij de fusie met Vodafone is kabelaar Ziggo te machtig geworden, meent de waakhond. VodafoneZiggo reageert geïrriteerd.

Quote

Door de dominantie van KPN en Vodafone­Zig­go is er te weinig concurren­tie

Henk Don, bestuurslid ACM

Met het besluit wil de Autoriteit Consument en Markt (ACM) garanderen dat de Nederlandse telecommarkt ook in de toekomst concurrerend blijft. De waakhond heeft na de fusie tussen Ziggo en Vodafone in 2016 een nieuwe analyse gemaakt van de Nederlandse telecommarkt. 

De conclusie luidt dat er sprake van een duopolie: door de fusie bezit VodafoneZiggo net als KPN zowel een vast als een mobiel netwerk. Beide kunnen daardoor aantrekkelijke alles-in-één abonnementen bieden waarbij klanten die zowel mobiele en tv-abonnementen afnemen voordeeltjes ontvangen als gratis tv-kanalen, dubbele databundels en kortingen.

Hun grote macht stelt hen in staat om concurrerende aanbieders van de markt te weren, stelt de ACM. Dat leidt weer tot hogere prijzen voor Nederlandse huishoudens. 

Volledig scherm
Kabelaar Ziggo probeert klanten vast te houden met extra's zoals het gratis sportkanaal Ziggo Sport. Klanten die verder bij Vodafone mobiele telefonie afnemen krijgen meer voordeel zoals een premium kanaal of dubbele databundel. © -

Geen verrassing

Volledig scherm
Toezichthouder ACM wil meer controle op VodafoneZiggo © ANP XTRA

,,Door de dominante positie van KPN en VodafoneZiggo op de markt voor vaste telecomnetwerken is er zonder regulering onvoldoende concurrentie'', verklaart ACM-bestuurslid Henk Don. ,,De ACM stelt daarom voor beide partijen te reguleren. 

Het besluit ACM-betekent dat aanbieders zonder eigen vast netwerk gebruik kunnen maken van de netwerken van KPN en VodafoneZiggo. Die moeten daarvoor redelijke en gelijke tarieven vragen, de ACM controleert zo nodig of dit het geval is.

De beslissing van de Autoriteit Consument en Markt komt niet als een grote verrassing. VodafoneZiggo bezit net als KPN een landelijk dekkend netwerk en de tijd dat daar slechts één dienst overheen kon - telefoon bij KPN en televisie bij Ziggo - is al lang voorbij. Zowel KPN als VodafoneZiggo bieden internet, tv en telefoniediensten tegelijk aan.

Afgelopen jaar maakte toenmalig directielid Johan Keetelaar in een interview met het AD al bekend VodafoneZiggo strenger te willen aanpakken. ,,Wij gaan de grenzen opzoeken," zei Keetelaar toen. Hij wil kunnen verbieden dat VodafoneZiggo bijvoorbeeld gratis zijn sportzender in het standaard pakket stopt.

Quote

Wij gaan de grenzen van ons toezicht opzoeken

ACM-directielid Johan Keetelaar vorig jaar in AD

Beroep

Volledig scherm
Zowel VodafoneZiggo als KPN beschikken over een landelijk dekkend kabelnetwerk. © foto Peter Hilz Over deze foto zijn de Algemene Voorwaarden van de FotografenFederatie d.d. 26 mei 2005 van toepassing

De vraag is alleen wel of het besluit standhoudt. De beslissing is namelijk nog niet definitief, VodafoneZiggo heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan. Ook andere aanbieders, zoals KPN, mogen reageren.

Tot nu toe maken Europese regels het lastig voor toezichthouders als de ACM om een duopolie aan te pakken, de meeste EU-landen kennen een situatie met één dominante speler, vaak het voormalige staatsbedrijf. De huidige regels zijn daar op toegesneden.  ,,Als wij aanwijzingen krijgen dat Vodafone/Ziggo en KPN de concurrentie verstoren, is dat juridisch zeer lastig aan te tonen," zei Ketelaar vorig jaar tegen het AD. ,,De Europese Commissie bezit bovendien vetorecht om onze besluiten te blokkeren."

Stand houden
Afgelopen jaren heeft de ACM in Brussel gelobbied voor betere regels. Die zijn er echter nog niet. De toezichthouder meent echter dat het besluit stand zal houden en dat de Europese Commissie akkoord zal gaan. Bedoeling is het definitieve besluit dit voorjaar aan Brussel voor te leggen waarna het deze zomer ingaat.

UPDATE: reactie VodafoneZiggo

Quote

De markt is al zeer competi­tief, er is geen behoefte aan méér regulering

VodafoneZiggo, officiële reactie

VodafoneZiggo laat weten het conceptbesluit van de ACM te bestuderen, maar de aanbieder lijkt niet  blij.  ,,Wij denken dat de markt voor internet toegang zeer competitief is, daarom zien we geen reden voor méér regulering," stelt VodafoneZiggo in een officiële reactie. ,,Ook vrezen we dat dit de enorme netwerkinvesteringen verstoort, die nodig zijn om digitale koploper in Europa te blijven."  

Het bedrijf stelt ,,uiteraard van onze mogelijkheid gebruik te maken op dit concept te reageren." 

KPN
Hoewel KPN jarenlang heeft gezegd dat ook VodafoneZiggo zijn netwerk moet openen, beweert de aanbieder nu niet blij te zijn dat de ACM concurrent VodafoneZiggo wil reguleren.

Net als VodafoneZiggo zegt KPN dat het besluit leidt tot onzekerheid, waardoor noodzakelijke investeringen in het netwerk zouden worden verstoord. Nederland dreigt daardoor zijn digitale koppositie te verliezen. 

Volledig scherm
Het kabelnetwerk van VodafoneZiggo moet open voor concurrenten, meent de ACM.

Hoe de ACM dan wel met VodafoneZiggo om moet gaan, zegt KPN niet. Wel gebruikt de aanbieder het ACM-besluit als aanleiding om bij de toezichthouder te pleiten voor minder telecomregulering. De aanbieder biedt aan vrijwillig vast te leggen dat concurrerende aanbieders voortaan toegang tot het KPN-net krijgen. Idee is dat de ACM hier dan geen toezicht meer op hoeft te houden.

,,KPN heeft al jaren een open netwerk en blijft voorstander van verdere deregulering," stelt Joost Farwerck, operationeel directeur en lid van de raad van bestuur van KPN. ,, De Nederlandse markt is bovendien zeer concurrerend getuige de vele aanbieders van vaste en mobiele diensten." 

Gelijk speelveld

Of VodafoneZiggo dan ook vrijwillig concurrenten dient toe te laten, wil KPN niet zeggen. Het bedrijf stelt in ieder geval aan een gelijk speelveld op de telecommarkt te hechten.