Volledig scherm
Het kantoor van XS4ALL in Amsterdam. © anp

Actiegroep XS4All begint eigen internetprovider

De kwart miljoen klanten van XS4All krijgen een alternatief als KPN het besluit handhaaft om te stoppen met de provider. Het actiecomité ‘XS4All Moet Blijven’ start een eigen internetverstrekker, gericht op privacy en veiligheid. De oprichters mikken op zeker 60.000 klanten.

Nu KPN het besluit om met XS4All te stoppen niet lijkt te willen terugdraaien, pakt het actiecomité XS4All Moet Blijven door. De afgelopen weken zijn experts aan boord gehaald op het gebied van marketing, financiën en juridische zaken. 

Daarna is een businessplan geschreven. ,,We willen een internetprovider starten met privacy en veiligheid hoog in het vaandel,” vertelt Kirsten Verdel, mede-oprichter van de actiegroep. ,,Deze principes zullen belangrijker zijn dan economisch gewin.” Om dat laatste te verzekeren is voor een stichtingsvorm gekozen, waaronder een BV wordt gehangen. Er zal geen meerderheidsaandeelhouder zijn. 

13 miljoen euro 

De oprichters mikken in eerste instantie op 60.000 klanten, iets meer dan het aantal dat de online petitie tot behoud van XS4All tot nu toe ondertekende. Bedoeling is dat klanten en medewerkers binnen afzienbare tijd ‘founding member’ kunnen worden van de nieuwe provider.

Om succesvol te beginnen, is een startkapitaal van zeker dertien miljoen euro vereist, schat Anco Scholte ter Horst, bedrijfsadviseur en schrijver van het businessplan. ,,De interesse is groot. Momenteel zijn we in gesprek met diverse private investeerders en fondsen.” 

Volledig scherm
Leden van het actiecomité 'XS4All moet blijven' demonstreerden op 30 januari voor de deur van KPN's hoofdkantoor. Dit omdat het telecombedrijf die dag zijn jaarcijfers over 2018 presenteerde. © AD


Scholte ter Horst, die zelf tussen 1999 en 2004 voor XS4All werkte, zegt dat het actiecomité het potentieel van 60.000 klanten bewust voorzichtig begroot. ,,We beginnen vanaf nul en kunnen vanwege de logistiek niet te hard groeien. Je moet routers opsturen, monteurs langs laten komen.” 

Ondanks dat winst bij de nieuwe provider niet leidend is, beklemtoont Scholte ter Horst dat investeerders een gezond rendement verdienen. ,,Winst is niet verboden, het gaat er om wat je er mee doet. Een deel willen we investeren in projecten rond privacy en open internet. Net zoals XS4All vroeger.” De ondernemer en adviseur is positief over de kans op succes. ,,We zijn met diverse telecombedrijven in gesprek over toegang tot hun netwerken.” 

Volledig scherm
In een volle Amsterdamse Waag trapte de actiegroep 'XS4ALL moet blijven' op 28 januari de campagne tot behoud van de provider af. © AD

Laatste oproep aan KPN

De vergaande plannen ten spijt wil de actiegroep KPN nog steeds de kans geven op zijn schreden terug te keren. ,,Dat zou het beste zijn voor alle partijen,” meent oprichtster Verdel van XS4All Moet Blijven. ,,Voor KPN, XS4All, de medewerkers en klanten. Ideaal vindt ze als KPN zou blijven als minderheidsaandeelhouder. We roepen hen voor de laatste keer op met ons in gesprek te gaan over alternatieven.”

Om de druk op de ketel te houden wordt donderdagmorgen actiegevoerd bij het hoofdkantoor van XS4All bij Amsterdam Sloterdijk. ,,We willen daarbij alle XS4All-medewerkers graag een hart onder de riem steken,” stelt Verdel. Onder meer oud-directeur Doke Pelleboer zal aanwezig zijn.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.