Volledig scherm
De Grootestraat in Oldenzaal © Annina Romita

Actieplan tegen 'wegkwijnen' kleinere steden

VNO-NCW, MKB-Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), G32 (de 32 grote steden) en IPO (interprovinciaal overleg) ontvouwen vandaag een actieplan. De bedoeling daarvan is om kleinere steden en dorpen mee te laten profiteren van de aantrekkingskracht van de Grote Vijf.

Volledig scherm
Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. © ANP

Kleinere gemeenten moeten volgens VNO-NCW ophouden hun eigen belangen voorop te stellen en te concurreren met hun buurgemeenten. ,,Nu vechten ze elkaar soms de tent uit met outletcentra, terwijl er in die regio al een overcapaciteit is van kantoorruimte en winkelruimte'', reageert Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Concurrentie niet slecht, vindt De Boer. ,,Maar nu verzwakken gemeenten elkaar, en dat is onwenselijk.'' Als regio's hun strategie en beleid beter op elkaar afstemmen, vullen ze elkaar aan en werken ze vanuit hun eigen kracht. 
Om te weten waar die eigen kracht ligt, maakt de Kamer van Koophandel zogeheten dna-profielen van steden.

Regiodeal

De samenwerkende partijen willen dat de rijksoverheid jaarlijks een kwart miljard euro in de regionale plannen en projecten investeert. Dat is nodig omdat gemeenten in zo'n regiodeal soms investeringen achterwege moeten laten, die geld hadden opgeleverd, zoals nieuwbouw of een outletcentrum. Of het nieuwe kabinet straks bereid is bij te springen, zal moeten blijken.

Lees het complete artikel VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en G32-voorzitter Ferd Crone vandaag in het AD of op AD.nl.