Volledig scherm
Een vliegtuig van KLM stijgt op van luchthaven Schiphol. © ANP XTRA

Acties bij KLM voorlopig van de baan

KLM heeft met de vakbonden een onderhandelingsresultaat bereikt voor het grond- en cabinepersoneel en de piloten. Of het tot een cao-akkoord komt, zal de komende weken duidelijk moeten worden. De uitkomst moet nog door de leden van de vakbonden worden goedgekeurd. Voorlopig zijn nieuwe acties van de baan.

Er zijn onder meer afspraken gemaakt over loon, roosters en het terugdringen van het aantal flexwerkers. Het grondpersoneel krijgt er in vier stappen 8,5 procent salaris bij, waarbij de winstdelingsregeling wordt aangepast. Cabinepersoneel en piloten krijgen 7 procent meer salaris in drie stappen. Zij houden de winstdelingsregeling zoals die al gold. 

De cao heeft een looptijd van twee jaar en negen maanden en gaat met terugwerkende kracht op 1 juni dit jaar in. ,,Hiermee creëren we rust en duidelijkheid met goede inhoudelijke afspraken voor onze medewerkers”, schrijft KLM in een persverklaring.

Doorbraak 

Dat er een limiet komt op het aantal flexcontracten bij het KLM-grondpersoneel, is volgens FNV een van de belangrijkste resultaten. KLM gaat nieuwe grondpersoneelsleden een contract aanbieden van vijf jaar. Om hoeveel contracten het precies gaat is nog niet te zeggen. FNV-bestuurder Jan van den Brink: ,,Dit is echt een doorbraak, hier hebben we samen met personeel en de andere bonden heel hard voor geknokt.”

Vakbond CNV daarentegen vindt het loonbod ‘aan de magere kant'. Qua inhoud noemt de bond de deal ‘verdedigbaar’. De VNC is sceptisch; de vakbond weet nog niet of het behaalde resultaat aan alle leden wordt voorgelegd. 

Gisteren werd het cao-overleg weer hervat. Cabinevakbond VNC, de grootste vakbond bij KLM, stemde als laatste van de vakbonden in met het verzoek van de luchtvaartmaatschappij om weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel.  Meerdere bonden spraken van ‘een laatste kans voor KLM’.

De gesprekken waren eerder vastgelopen en uitgemond in werkonderbrekingen, met als gevolg annuleringen en vertragingen. De stakingen kostten de luchtvaartmaatschappij de afgelopen tijd ‘enkele miljoenen’ euro’s, zei topman Pieter Elbers eerder. 

  1. Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht
    PREMIUM

    Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht

    Albert Heijn is nog altijd de onbetwiste nummer één, maar voelt de hete adem van Jumbo in de nek. Het Brabantse familiebedrijf opent tientallen winkels per jaar en kaapte en passant de deal met Hema voor de neus van AH weg. Moeten ze in Zaandam vrezen voor de sneltreinvaart waarmee Jumbo de supermarktwereld onveilig maakt of is de voorsprong van de marktleider niet meer in te halen? ,,De strijd gaat nog wel even door. Zonder omvang geen macht, kleinere ondernemers gaan eraan ten onder.’’