Volledig scherm
Pascal en Marlinde uit Capelle a/d IJssel: 'De tijd voor elkaar is onze rijkdom.' © Marco de Swart

AD Gezinsonderzoek: Dikke 8 voor ons gezinsleven

Het Nederlandse gezin is gelukkig. Ouders geven een 8+ voor hun gezinsleven. Ze zijn tevreden over de opvoeding van hun kinderen en de sfeer in huis. Slechts 3 procent geeft het eigen gezin een onvoldoende.

Volledig scherm
© AD

Dit blijkt uit de uitkomsten van het grote AD Gezinsonderzoek dat vanaf vandaag verschijnt. Driekwart van de gezinnen geeft een rapportcijfer 8 of hoger. Belangrijkste redenen om tevreden te zijn: de goede sfeer in het gezin, veel begrip en genoeg tijd voor elkaar en samen leuke dingen doen.

Ook kinderen zijn tevreden over het eigen gezin: driekwart wil pas vanaf hun 20ste het huis uit. Ze geven het gezinsleven net als hun ouders een dikke 8.

Samenzijn
De uitkomsten sluiten aan bij onderzoek naar de mentaliteitstrends van 2015. ,,We hebben weer behoefte aan 'samenzijn' en traditionele waarden, zoals een goed gezinsverband,'' zegt Frits Spangenberg van onderzoeksbureau Motivaction.

,,Dat geeft rust en geborgenheid. Zodra de situatie minder structuur heeft, bijvoorbeeld bij sommige eenoudergezinnen, is de tevredenheid ook iets lager.''

In de meeste Nederlandse gezinnen is de dag strak georganiseerd: opstaan rond 07.00 uur, in de lunchtrommel van het kind gaan boterhammen en fruit, 's avonds wordt er met het hele gezin gegeten - meestal aan tafel en soms op de bank voor de tv - en in 79 procent van de gezinnen is de mobiele telefoon aan tafel taboe. Al geldt die regel in een kwart van de gezinnen alleen voor het mobieltje van het kind en niet voor de smartphone van de ouders zelf.

Rituelen
Motivaction ondervroeg voor het onderzoek ruim 3000 gezinnen met kinderen over de opvoeding van de kinderen, eetrituelen, financiën, seksuele voorlichting, relaties, de rolverdeling binnen het gezin en dilemma's zoals drinken, straffen en het uitgaansgedrag van de kinderen. Het AD brengt vanaf morgen op vijf zaterdagen de uitvoerige uitkomsten. Goed nieuws voor de AD-lezers: zij geven hun gezinsleven nóg vaker dan de rest van de Nederlandse gezinnen een 8 of hoger. Een belangrijke rol in de tevredenheid spelen ook de financiën: zonder geldzorgen is er meer rust in het gezin. Dat verklaart volgens Frits Spangenberg mede de hogere score onder de AD-lezers; gezinnen met een krantenabonnement hebben het doorgaans beter.