Volledig scherm
Alain en Dennis Simonis proosten met hun personeelsleden op de eerste plaats in de AD Haringtest 2011. FOTO'S PIM RAS

AD Haringtest: Veel geklungel en gratenbakken

Vishandel Simonis in Scheveningen is de winnaar van de Nationale Haringtest 2011. Met het eindcijfer 10- scoorde Simonis fractioneel beter dan achtereenvolgens Visgilde Oosterschelde (Bergen op Zoom), Volendammer vishandel Kees Koning (Rijswijk), Schmidt Zeevis (Rotterdam) en Atlantic (Leiden) die elk met een 9,5 de tweede tot en met vijfde plaats bezetten. De laatste plaats is voor supermarkt Em-Té in Nijverdal.

'We hebben er hard voor gewerkt', reageert Dennis Simonis in het AD. Twee jaar gelden scoorde de vishandel nog een 0. 'Dat waren toen geen leuke dagen.'

Vorig jaar was er een derde plek en nu nu haalde hij een 10. Een nieuwe haringleverancier speelde daarbij een belangrijke rol. Voor komend weekend zijn extra mensen ingehuurd. 'Want het zal wel druk worden.'

Onder de maat
Bij de 30ste Nationale Haringtest werden in totaal 105 verkooppunten bezocht. Op 54 adressen kwam keurmeester Aad Taal tot een positief eindoordeel, 51 keer bleef de Hollandse Nieuwe echter onder de maat. Te vaak krijgt de consument  een Hollandse Nieuwe waar kraak noch smaak aan zit. Bij de supermarkt moet de kenner al helemaal weg blijven.

De belangrijkste conclusies uit de 30ste Nationale Haringtest van het AD stemmen niet vrolijk. Veel detaillisten klungelen maar wat aan. Op te veel plaatsen is er een schrijnend gebrek aan kennis, kunde en de wil om iets bij te leren. De wettelijke voorschriften over de maximum bewaartemperatuur worden massaal genegeerd.

Veredelde gartenbak
Te veel verkopers zijn niet eens in staat om een haring fatsoenlijk schoon te maken en overhandigen een veredelde gratenbak met ingewanden. Dat kan voortduren in de wetenschap dat de consument het klaarblijkelijk allemaal toch wel pikt en dit jaar zelfs bereid is om op sommige plaatsen voor een Hollandse Nieuwe een (woeker)prijs van 3 euro of meer te betalen.

'Veel consumenten weten niet eens meer hoe een Hollandse Nieuwe kan smaken', constateert keurmeester Aad Taal dan ook somber. 'Als je kijkt naar de smerigheid die veel supermarkten verkopen, begrijp je werkelijk niet dat er iemand is die daar nog een goed woord voor over heeft.'

Opvallend is dat in bijna de helft van de gevallen er wel iets op het schoonmaken van de haring is aan te merken. Te veel verkopers schijnen nog steeds niet te beseffen dat graten geen integraal onderdeel van een schoongemaakte haring zijn, maar gewoon moeten worden weggehaald.

Mager
Ook de temperatuur van de haring baart zorgen. Hoewel de buitentemperatuur tijdens de test niet boven de 21 graden komt, slagen maar liefst 53 zaken er niet in zich aan de wettelijk voorgeschreven norm van maximaal 7 graden te houden. In 24 gevallen is de temperatuur zelfs 10 graden of hoger. Dit jaar is er ook sprake van veel magere haring.

In 2009 lag het gemiddelde vetpercentage nog boven de 13 procent, vorig jaar bedroeg dat 12,3. Nu blijft het gemiddelde steken op 9,29 procent, een duidelijk teken dat er veel haring in de markt zit die nog beter een tijdje had kunnen zwemmen.


Klik hier voor de complete uitslag van de AD Haringtest
Lees meer in het AD van vandaag

Volledig scherm
  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.