AD Oliebollentest: bollen worden beter en beter

VideoDe kwaliteit van de oliebol gaat met sprongen vooruit. Steeds meer bakkers doen hun uiterste best om goed te scoren in de jaarlijkse AD Oliebollentest. In de maandag te publiceren 23ste editie van dit populaire onderzoek scoort één op de vier verkooppunten het cijfer 8 of hoger.

Quote

Voor veel bakkers is de AD Oliebollen­test uitge­groeid tot het belangrijk­ste evenement van het jaar.

Cees de Haan - Meelfabrikant Koopmans Meel

,,De consument is weer de grote winnaar'' zegt Wessel Cramwinckel, onderzoeksleider bij het Centrum voor Smaakonderzoek in Wageningen. Gedurende 12 dagen stuurde hij een smaakpanel van 20 consumenten aan in een zoektocht naar de beste oliebol van 2015. In totaal werden daarbij 164 verkooppunten beoordeeld. Meer dan 30.000 cijfers werden op een rij gezet om tot de uiteindelijke uitslag te komen.

Data-analisten
Dat het toenemen van de kwaliteit  meer is dan een gevoel blijkt ook uit een studie van de data-analisten Constantijn Rijsdijk, Marc van den Herik en Jurriaan Krielaart. Puur uit interesse zetten zij alle resultaten van de Oliebollentest sinds 2011 op een rij in een poging om aan de hand van gegevens uit het verleden de winnaar van 2015 te voorspellen. Dat lukte niet.

Wel toonden zij aan dat gedurende de afgelopen vijf jaar één op de vijf verkooppunten beduidend beter is gaan presteren. 60 procent bleef op een gemiddeld niveau.

Belangrijk evenement
Een beeld waarin ook Cees de Haan van meelfabrikant Koopmans Meel zich herkent. ,,Voor veel bakkers is de AD Oliebollentest uitgegroeid tot het belangrijkste evenement van het jaar. Het winnen van de test zien velen als de hoogste prijs die er in bakkersland te behalen valt.''

De Haan kan dat weten, want hij staat zowel bakkers als kraamhouders met tips en adviezen terzijde hoe zij hun producten kunnen verbeteren. ,,Soms gaat het om kleine aandachtspunten, andere keren moet iemand afscheid nemen van een jarenlang gevolgde manier van werken. Het maken van een oliebol lijkt gemakkelijk, maar baktechnisch is het een van de moeilijkste producten.''