Volledig scherm
© Screenshot Photoshop, Thinkstock

Adobe schokt softwarewereld: Photoshop alleen nog te huur

Adobe Photoshop, het bekende computerprogramma om foto's te bewerken, kan binnenkort niet meer gekocht worden, maar alleen gehuurd. Producent Adobe zet daarmee de wereld van de computersoftware op zijn kop. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De software van Adobe, met naast Photoshop onder meer Illustrator, InDesign en Dreamweaver, is op dit moment de standaard voor miljoenen mensen in de wereld van grafisch ontwerp, foto- en videobewerking en websiteproductie. Zij kunnen geen nieuwe versies van hun programma's meer kopen, kondigde Adobe gisteren aan.

In plaats daarvan moeten ze 60 euro per maand gaan betalen voor de al enige tijd bestaande 'Creative Cloud' van Adobe, met alle programma's erin. Losse programma's huren kan ook: dat kost 25 euro.

De omzetting naar abonnementen betekent een compleet ander bedrijfsmodel voor het 25 jaar oude Adobe. Hun software wordt niet langer iets dat je voor altijd koopt, in een doos uit de winkel of door het te downloaden, maar een 'dienst', waar maandelijks voor moet worden afgerekend.

Volgens Adobe worden de programma's daarmee overigens niet duurder voor gebruikers. Wie Photoshop nu los koopt, betaalt bijna 950 euro. Wie een hele set programma's wil, betaalt duizenden euro's.

Het voordeel, zegt Adobe, is dat de software voortaan makkelijker en sneller vernieuwd kan worden. Gebruikers krijgen nieuwe functies direct, want Adobe hoeft ze niet allemaal meer op te sparen voor een volgende versie van het programma, die vervolgens weer tegen veel marketingskosten aan de klanten moet worden gesleten. Inkomsten worden 'gelijkmatiger', distributiekosten lager.

Bovendien zal het met dit nieuwe bedrijfsmodel moeilijker zijn om nog illegale kopieën te maken van de programma's. Het gebruik van illegaal gekopieerde versies van software is makers van die programma's al decennia een doorn in het oog.

Met deze stap is Adobe tot nu toe het bedrijf dat het verste gaat in een trend die al langer gaande is. Waar andere bedrijven de abonnementen echter steevast náást de 'ouderwetse' verkoop van hun software aanbieden, houdt Adobe op korte termijn helemaal op met verkoop. De huidige versies bljven nog te koop, maar zullen niet meer vernieuwd worden. Er komen hoogstens nog kleine 'reparatie-updates'.

Adobe rekent op succes: het verwacht 4 miljoen abonnees in 2015.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.