Volledig scherm
Leaseplan moet een al bekendgemaakte beursgang afblazen. © ANP

Afgang: Leaseplan blaast beursgang opnieuw af

LeasePlan gaat toch niet naar de beurs. De deze week bekendgeworden miljoenenstrop met Turkse leaseauto's lijkt de reden van afblazen. Zelf wijst het leasebedrijf slechts op slechte marktomstandigheden. 

Het mag gerust een fiasco genoemd worden: vorige week dinsdag maakte LeasePlan bekend op korte termijn een beursnotering in Amsterdam en Brussel aan te vragen. Van de zomer wilde LeasePlan dat ook al, alleen werd een beursgang toen voor de officiële bekendmaking afgeblazen. ,,We waren nog niet klaar," zei topman Tex Gunning daar recent over.

Nu moet ceo Gunning een al bekendgemaakte beursgang, op 1 of 2 november zou de notering een feit zijn, afblazen. In een toelichting aan het AD stelde Gunning vorige week nog dat zijn bedrijf er geweldig voor staat. Hij noemt het in 1963 te Amsterdam opgerichte bedrijf ‘een Hollands succesverhaal’ dat in één adem genoemd kan worden met ‘het poldermodel en het maken van kaas’. 

Eerdere zorgen rond het Duitse dieselschandaal nam hij weg. ,,Onze vloot kent alleen maar zeer nieuwe dieselmodellen. De restwaarde daarvan is niet lager en in sommige markten zelfs hoger.’’ 

Een lijk in de kast zou de oorzaak kunnen zijn: deze week bekend werd dat LeasePlan véél hogere bedragen moet afschrijven op zijn Turkse leasewagens dan eerder gedacht. Door de slechte economie is de Turkse lira in waarde gekelderd. 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Elektrische leasewagens van LeasePlan © Leaseplan

Miljoenenstrop

Weliswaar zet Leaseplan slechts 211 miljoen euro per jaar in Turkije om - 2 procent van het totaal - maar doordat Turkse leaseauto's na afloop in lira's worden verkocht, zit Leaseplan met een miljoenenstrop. Die kan in het ergste geval oplopen tot wel 130 miljoen euro.

Zelf geeft Leaseplan geen inhoudelijke reden voor het stopzetten van de beursgang. ,,Leaseplan Group NV en zijn aandeelhouder Lincoln Financing Holdings [...] hebben besloten vanwege marktomstandigheden niet door te gaan met de geplande beursgang van Leaseplan op dit moment.''

Het lijkt er dan ook op dat LeasePlan afgelopen week tijdens zijn promotietour op zeer kritische beleggers stuitte. De door het FD onthulde strop stond namelijk in niet-openbare analistenrapporten, waarmee de begeleidende banken beleggers warm probeert te maken. Die waren waarschijnlijk niet te porren voor een aandeel LeasePlan, waar onzekerheid omheen hangt. 

Als LeasePlan dit najaar met de derde kwartaalcijfers komt, moet het namelijk een nieuwe voorziening in zijn boekhouding opnemen. Eerder had LeasePlan in het eerste kwartaal van dit jaar al een kleine 20 miljoen euro afgeboekt vanwege de Turkse auto's. Nu blijkt de financiële strop tot schrik van beleggers opeens vele malen groter.

Jaaromzet 10 miljard

LeasePlan is met een wagenpark van 1,8 miljoen auto’s en een jaaromzet van 10 miljard euro één van ’s werelds grootste autoleasebedrijven. Het bedrijf is in 32 landen actief en heeft in decennia niet of nauwelijks verlies geleden.

Volledig scherm
LeasePlan ceo Tex Gunning © akzonobel