AFM: ‘Steek 13e maand niet in bitcoins’
De Autoriteit Financiële Markten roept consumenten op om hun kerstbonus niet in bitcoins te steken. ,,De toren wordt steeds hoger. Niemand kan voorspellen wanneer hij instort.”
Het aantal Nederlanders dat geld in cryptomunten belegt lijkt vooral de laatste maanden exponentieel te stijgen. Gisteren brak de bitcoin weer een nieuw record, de koers steeg tot boven de grens van 18.000 dollar. Dat is 80 procent meer dan aan het begin van deze maand.
Risico's
Volgens Lars van de Ven, specialist fintech en innovatie bij de AFM, is de parallel met eerdere zeepbellen groot. ,,Mensen zijn bang de boot te missen. Ze stappen blind in, zonder na te denken over de risico’s en of ze eventuele verliezen wel kunnen dragen. Ik zou willen zeggen: steek je dertiende maand niet in bitcoins.”
Het risico is volgens Van de Ven extra groot als mensen met geleend geld in de cryptohandel stappen, een fenomeen dat de toezichthouder steeds vaker tegenkomt. Vaak begrijpen consumenten bovendien niet goed waarin ze investeren.
Futures
Dat is helemaal het geval bij nieuwe producten, zoals ICO’s – een vorm van crowdfunding voor cryptoprojecten waar Dirk Scheringa onlangs mee begon. Ook is het vanaf maandag ook in Nederland mogelijk om te speculeren op koersstijgingen en –dalingen van de munt: zogenaamde futurehandel. Onder meer DeGiro en Binck Bank gaan deze mogelijkheid aanbieden, lieten ze deze week weten.
De AFM is hier bezorgd over. Gisteren wees de toezichthouder aanbieders van bitcoin-futures daarom op hun wettelijke zorgplicht richting kleine beleggers. Futures zijn complexe producten, die alleen voor een bepaalde groep beleggers geschikt zijn, stelt de toezichthouder. De AFM is dan ook niet te spreken over het risico dat niet-professionele beleggers lopen als ze via Nederlandse bedrijven in futures op de bitcoin handelen.
De AFM dringt er bij bedrijven op aan om handel in bitcoin futures niet aan consumenten aan te bieden, wanneer het vermoeden bestaat dat dat niet in hun belang is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Opnieuw klinkende cijfers Action; klanten kwamen in 2022 vooral voor plaids en kaarsen
Al tijden behoort Action tot de snelst groeiende winkelketens van Europa. Ook vorig jaar bevestigde de discounter die status. In 2022 werden maar liefst 280 nieuwe winkels geopend: een record. De omzet steeg met 30 procent naar 8,9 miljard euro. Het bedrijf nam 8000 nieuwe mensen aan. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Afhankelijkheid van Chinese zonnepanelen zorgt voor ongemak in Duitsland
Duitsland verkwanselde tien jaar geleden de zonnesector. Tegenwoordig zijn de Duitsers volledig aangewezen op de productie van zonnepanelen in China. Het ongemak daarover is groeiende. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
Aandelen Nederlandse banken onderuit, ondanks redding van Credit Suisse
De bankencrisis is nog niet voorbij. Ook na de redding van de Zwitserse bank Credit Suisse gingen de bankaandelen verder onderuit. -
-
-
Horecagasten blijven naar sterrenrestaurants gaan, ondanks hoge inflatie
Sterrenrestaurants hebben niet te klagen over de animo. Ondanks de hoge inflatie en economische onzekerheid blijven de gasten komen, blijkt uit een rondgang langs verschillende restaurants die zijn bekroond met Michelinsterren. -
PREMIUM
Webwinkelhype nu echt voorbij? Aantal internetaankopen daalt voor het eerst
Voor het eerst sinds de doorbraak van internetwinkelen hebben Nederlanders minder online gekocht, vooral minder producten. Dat blijkt uit cijfers van Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie van webwinkels. ,,Het klopt dat mensen weer vaker naar de winkelstraat gaan en minder producten online kopen,” erkent directeur Marlene ten Ham.