Volledig scherm
Markt in Mali © Arjan Plomp

Afrika zit volop in de lift

Het gaat goed met Afrika. Steeds meer Afrikanen kunnen naar school of naar de dokter. En mede dankzij de mobiele telefoon blijft de economie op het continent maar groeien.

In het merendeel van de 54 landen gaat het leven er met sprongen op vooruit, staat in een gisteren verschenen rapport van de Afrikaanse ontwikkelingsbank (AfDB). De onderzoekers hebben vooral gekeken naar gezondheidszorg, onderwijs en de economie.

Overheden gaan efficiënter met publiek geld om en bieden meer sociale zekerheid, staat in African Economic Outlook 2017. Veel landen hebben er werk van gemaakt dat de inwoners medische zorg krijgen. Zo kan in Tunesië iedereen naar een arts, in Egypte is dat inmiddels 80 procent van de bevolking. In Rwanda hebben nu negen op de tien mensen een ziektekostenverzekering.

Onderwijs

Quote

Boeren die voorheen niet zoveel wisten en daardoor soms werden uitgebuit, kunnen nu via de telefoon de marktprij­zen voor uien en tomaten opvragen

Irene Visser

Ook in het onderwijs zetten de Afrikaanse landen grote stappen. Landen als Zuid-Afrika, Marokko en Mozambique steken meer geld in scholen dan Europa. In die landen gaat minimaal 6 procent van de totale inkomsten naar onderwijs, het gemiddelde in de Europese Unie is 4,9 procent. In centraal-Afrika gingen lange tijd weinig meisjes naar school. Maar het verschil met de jongens loopt er snel terug. Inmiddels krijgen drie keer zoveel meisjes onderwijs als tien jaar geleden.

De ongelijkheid neemt ook bij volwassenen af, aldus de ontwikkelingsbank. In bijvoorbeeld Botswana, Namibië en Rwanda hebben mannen en vrouwen al nagenoeg dezelfde kansen.

De verbeteringen in gezondheidszorg en onderwijs zijn ook goed voor de economie. In tien Afrikaanse landen groeide die de afgelopen jaren sneller dan in bijvoorbeeld China. Inmiddels behoren 350 miljoen Afrikanen tot de middenklasse.

De afgelopen jaren viel de groei wat lager uit. Afrika levert veel grondstoffen en de vraag daarnaar daalde vanwege de wereldwijde economische crisis. Nu de wereldhandel aantrekt, verwacht de ontwikkelingsbank dat Afrika volop zal profiteren. Er wordt een groei van 3,4 procent verwacht, in 2018 is dat naar verwachting 4,3 procent.

Mobieltje

Het 1,2 miljard inwoners tellende continent is steeds beter in staat om zichzelf te bedruipen. 60 procent van de economie komt voor rekening van binnenlandse investeringen. En waar het de rest van de wereld jarenlang vooral was te doen om grondstoffen, ziet de AfDB de miljarden nu vloeien richting de bouwsector, financiële diensten, industrie, transport en ICT.

Vooral de mobiele telefoon heeft Afrika veel goeds gebracht, zegt Irene Visser, directeur van het Netherlands-African Business Council. ,,Boeren die voorheen niet zoveel wisten en daardoor soms werden uitgebuit, kunnen nu via de telefoon de marktprijzen voor uien en tomaten opvragen en leren wanneer ze het beste kunnen zaaien, bemesten en oogsten. Maar ook de medische zorg profiteert enorm. Door een tekort aan verpleegkundigen stierven nogal wat mensen. Nu krijgen zwangere vrouwen een sms wanneer ze op controle moeten komen en hoeft degene die een patiënt onderzoekt niet degene te zijn die diagnose stelt. De informatie kan gewoon worden doorgestuurd.''

Corruptie

Quote

Het beeld van Afrika als een verzame­ling van corrupte landen vol hongers­nood moet nu écht een keer worden bijgesteld

Irene Visser

De komende dagen zijn tal van Afrikaanse leiders bijeen in India om er te praten over de toekomst van hun continent. Want er valt nog flink wat werk te verzetten. Nog 544 miljoen Afrikanen leven in armoede en de helft van de jongeren zit zonder baan. Toch is de AfDB hoopvol. Zo lukte het Rwanda, Ghana en Liberia om de armoede in korte tijd grotendeels terug te dringen, onder meer door het makkelijker te maken om een bedrijfje op te zetten.

Ook Visser voorziet een zonnige toekomst voor het continent, dat daarbuiten nog altijd het imago heeft van een verzameling corrupte landen vol hongersnood en andere ellende. ,,Dat beeld moet nu écht een keer worden bijgesteld'', vindt ze. ,,De hele wereld had de afgelopen jaren last van een economische crisis. Afrika bleef het ondertussen goed doen, mede doordat de bevolking er zo snel groeit. Dat zal de komende decennia niet veranderen.''

Ook Jan Abbink, hoogleraar Afrika Studies aan de Universiteit Leiden, ziet Afrika in rap tempo veranderen. ,,Er worden wegen aangelegd en landen investeren in schone energie. Geld dat Afrikanen vanuit Europa of het Midden-Oosten overmaken naar hun familie dient niet alleen om te overleven maar wordt ook geïnvesteerd in bedrijfjes. De jongeren in Afrika zelf zijn een stuk beter geschoold en willen aan de slag. Daarom is het nu belangrijk dat het beroepsonderwijs verbetert, dat fabrieken worden gebouwd en dat de autoritaire leiders de macht gaan afstaan. Gebeurt dat, dan zal Afrika ook de komende decennia in de lift blijven zitten.''

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.