Volledig scherm
©Thinkstock

'Afschaffing legbatterij leidt tot schaarste en prijsexplosie eieren'

Op het randje van paniek zijn ze, de Franse cake- en briochebakkerijen. En Britse supermarkten vrezen binnenkort niet meer te kunnen voldoen aan de vraag van een belangrijke schakel in de voedselketen: eieren.

Sinds 1 januari dit jaar zijn legbatterijen verboden in de Europese Unie. Dat heeft meer consequenties dan gedacht. De prijs van eieren op de Europese markt is de afgelopen weken verviervoudigd, stelt de Britse krant The Guardian.

Door het verbod op de legbatterij is het aanbod eieren in Europa fors geslonken. Zo was Spanje altijd een exporteur van eieren, maar moet nu zelf importeren om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. De Franse productie is met tien procent afgenomen, wat zo'n 21 miljoen eieren per week scheelt.

De schaarste drijft de prijs per kilo eieren op. Dat is niet alleen zichtbaar in de schappen met eieren, maar werkt ook door in de prijs van levensmiddelen als pasta, cake, mayonaise en nog veel meer producten waarin eieren zijn verwerkt.

"Het is niet langer een kwestie van prijs, het is een kwestie van voorraad", zegt een ingewijde in The Guardian. Die slinkende voorraad bedreigt bakkerijen en levensmiddelenproducenten. "Ik schat dat binnen drie tot vier weken bedrijven op het punt staan van barsten," zegt de bron in The Guardian die anoniem wil blijven. Een voedseldistributeur haalt het voorbeeld aan van een bedrijf dat tien eierenleveranciers benaderde, maar van acht te horen kreeg dat zij niet aan de vraag konden voldoen.

Ook in Nederland is de prijs van eieren de afgelopen weken sterk gestegen, al zijn de cijfers minder dramatisch dan in Groot-Brittannie en Frankrijk. De prijs van een kilo bruine scharreleieren steeg dit jaar van bijna zeven naar iets meer dan tien euro. Witte kooi eieren begonnen het jaar eveneens op bijna zeven euro. Vorige week kostte een kilo precies tien euro. 

Dat is volgens de leveranciers van eieren nog veel te weinig om winst te maken. Zij vrezen voor faillissementen als de prijs van eieren niet snel omhoog gaat, met nog grotere schaarste als gevolg.