Volledig scherm
© ANP

Afvalverwerker heeft het helemaal gehad met bioplastic

Het klinkt ideaal: biologisch afbreekbaar plastic. Maar het spul verpest de recycling. De afvalverwerkers willen er liefst vanaf. Onderzoeker Bolck van Wageningen Universiteit vindt dat onzin.

Bij de duurzame supermarktketen Ekoplaza zijn zelfs de slavinken erin verpakt, want luchtdicht en dagenlang houdbaar. Bioplastics met een logo in de vorm van een kiemplant zijn composteerbaar en mogen daarom bij het groenafval. Ze worden vergist tot groengas. Bacteriën of schimmels zetten ze volledig om in water, CO2 en compost. Dat ruimt lekker op.

Maar de afvalbranche heeft het helemaal gehad met deze afbreekbare plastics. ,,Een vervelend te communiceren standpunt, maar het moet toch gezegd worden'', vindt directeur Dick Hoogendoorn van de Vereniging Afvalbedrijven. ,,Het is een boodschap aan de verpakkende industrie. We willen voorkomen dat dit verder gaat groeien.''

De composteerbare plastics zorgen namelijk voor verwarring. Want ook plastics gemaakt uit plantaardige grondstoffen als suikers of zetmeel gaan door het leven als bioplastics, maar dan omdat ze een CO2-besparend alternatief zijn voor de fossiele grondstoffen waar plastic traditioneel van wordt gemaakt. Deze 'biobased' plastics mogen beslist niet in de gft-bak. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar: compost wordt door zulke plastics in één klap waardeloos.

Quote

Het is een boodschap aan de verpakken­de industrie. We willen voorkomen dat dit verder gaat groeien

Directeur Dick Hoogendoorn van de Vereniging Afvalbedrijven

Om het nog ingewikkelder te maken: bij de recycling zitten de composteerbare plastics alleen maar in de weg. De afvalbedrijven noemen het een 'stoorstroom' - een kleine portie die zich niet laat vermengen met de bulk van het plastic afval. Bij de biobased plastics gaat dat wel. De afvalverwerkers willen het systeem van verpakking en hergebruik overzichtelijk houden: alle kaarten op recycling, alle plastics in één afvalbak.

Ratjetoe 

Hoogendoorn: ,,Voor de consument is het nu een ratjetoe.'' Ook de grote sorteermachines die de afvalscheiding meer en meer overnemen, kunnen volgens hem niet goed overweg met de composteerbare plastics. ,,Je hebt er niets aan.'' De afvalbedrijven willen maar een paar uitzonderingen maken, voor zakjes op het aanrecht om gft op te sparen bijvoorbeeld, of voor festivals waar alle bekertjes van dezelfde soort plastic zijn.

Christiaan Bolck, onderzoeker van biobased materialen aan de Universiteit Wageningen, is niet blij met de oproep van de afvalbranche. Volgens hem laten ook de composteerbare plastics zich wel degelijk goed recyclen. ,,En je kunt er ook goed biogas van maken.'' Hij snapt wel dat het nu niet loont voor de afvalbedrijven om composteerbare plastics te recyclen: er zijn weinig composteerbare plastics in omloop, niet eens een half procent van de totale Nederlandse plasticproductie. Nog te weinig voor de afvalbedrijven en hun sorteermachines. Maar die kunnen het technisch wel.

En wat de onduidelijkheid voor de consument betreft; volgens Bolck valt dat nog te bezien. In Wageningen wordt momenteel onderzocht of een 'weggooiwijzer' kan helpen. ,,Het kan weleens zo zijn dat consumenten die zich beter bewust worden van de verschillen tussen verpakkingsmaterialen hun afval ook beter gaan scheiden.'' Als je het Bolck vraagt, kunnen composteerbare plastics ook een oplossing zijn voor de verpakkingen die met de huidige technieken nog nauwelijks gerecycled kunnen worden, omdat ze bijvoorbeeld uit laagjes van verschillende kunststoffen bestaan.

Dinosaurissen

De composteerbare plastics kunnen bovendien de vervuiling door fossiele plastics terugdringen. Het gaat Bolck daarom veel te ver om maar meteen de hele ontwikkeling van nieuwe materialen tot staan te brengen. ,,Deze keuze lijkt erop gericht om de dinosaurussen te laten voortleven.''

Volledig scherm
© ANP
  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”