Volledig scherm
© anp

'Akkoord levert werkend huishouden 800 euro op'

UpdateDe belastingplannen van het kabinet leveren een gemiddeld huishouden met een of twee werkenden een belastingvoordeel van jaarlijks 800 euro op. Dat meldt de NOS op basis van de hoofdlijnen van het coalitieakkoord. Het kabinet weigerde tot nog toe om de hoofdlijnen van de eigen plannen naar de Kamer te sturen, tot grote onvrede van de gehele oppositie, maar stuurt nu toch een brief over de hoofdlijnen van het plan.

De totale lastenverlichting voor 2016 bedraagt 5 miljard euro. Dat wordt behaald met een verhoging van de arbeidskorting met honderden euro's per jaar voor alle werkenden.

Daar komt een verhoging van het belastingvoordeel bovenop voor mensen die een laag inkomen en kinderen tot twaalf jaar hebben, een inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Belasting middeninkomens omlaag
Voor de middeninkomens wordt het belastingtarief verlaagd van 42 naar 40 procent. Voorts wordt de kinderopvangtoeslag verhoogd, wat ongeveer 25 tot 50 euro per maand oplevert.

Verder trekt het kabinet een half miljard uit voor werkgevers die laagbetaalde of laaggeschoolde mensen in dienst nemen, meldt NOS. Dit 'loonkostenvoordeel' moet extra banen opleveren.

Door alle maatregelen zou de koopkracht gemiddeld 2 procent moeten stijgen. Voor de lagere inkomens tot 3,5 procent en de hogere tot 1,5.

50PLUS uit overleg
Eerder op de avond stapte 50PLUS-leider Henk Krol uit het overleg over de belastinghervorming. Hij zat er nog geen half uur. Krol wilde niet meedoen aan de achterkamertjespolitiek, zo zei de politicus. Het kabinet weigerde de plannen openbaar te maken.

Volgens Krol wil het kabinet alleen lastenverlichting voor mensen die hard werken, maar niet voor hen die hard gewerkt hébben of niet kúnnen werken. Rutte gaf dat, aldus Krol, ook toe. Hij zou gezegd hebben dat het aan de oppositiepartijen is om de plannen bij te buigen. Krol acht zijn eigen fractie daarvoor te klein.

Brief naar Kamer
Het kabinet gaat nu toch een brief over de hoofdlijnen van het belastingplan naar de Tweede Kamer sturen. D66-leider Alexander Pechtold meldde dat woensdagavond na overleg met de top van de coalitie op het ministerie van Financiën. Het kabinet geeft nu dus toe aan de wensen van partijen als D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP om toch de hoofdlijnen van de plannen te openbaren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement