Akkoord over werkomstandigheden en lonen Schiphol, stakingen van de baan
Met videoEr is een akkoord op hoofdlijnen over de werkomstandigheden en lonen op luchthaven Schiphol. Dat heeft Schiphol-topman Dick Benschop gezegd in Den Haag. Benschop moet dinsdagavond in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over de chaotische taferelen op zijn luchthaven die al weken aanhouden.
Volgens Benschop wordt het akkoord woensdag ondertekend en gepresenteerd. Ook FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg bevestigt dat er een akkoord ligt, dat de bond gaat voorleggen aan de leden.
De stakingen op Schiphol zijn voor nu afgewend, zegt Van Doesburg. Nu er een overeenstemming is ‘hebben we ook geen reden tot actievoeren’. Hij is ‘zeer content’ met wat er in het akkoord staat.
FNV wilde betere arbeidsvoorwaarden voor het personeel en een lagere werkdruk. Zo moet het ook aantrekkelijker worden voor mensen om op Schiphol te komen werken als beveiliger of afhandelaar van bagage. De vakbond legde Schiphol eerder een deadline op. Als er voor 1 juni geen akkoord zou komen dan volgden er stakingen.
Benschop: ,,Aantrekkelijk houden en maken van werken op Schiphol, daar gaat het akkoord om. Er komen betere beloningen, maar ook aandacht voor veiligheid en gezondheid. Jarenlang is er een focus geweest op groei en kosten, maar nu verandert dat naar aandacht voor kwaliteit. Van het vliegveld, maar ook van het werk.’’
Structureel personeelstekort
Al vier weken is het chaos op Schiphol door structureel personeelstekort en doordat veel mensen op vakantie willen nu de coronabeperkingen in de meeste landen zijn opgeheven, met ellenlange rijen en veel gemiste vluchten als resultaat.
Schiphol kwam vorige week al met een actieplan om de zomer goed door te komen. Zo wil Schiphol meer beveiligers werven, de arbeidsvoorwaarden voor werknemers aantrekkelijker maken en de doorstroming van reizigers in de terminal verbeteren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om coaches die mensen sneller door de beveiliging helpen en om verbeterde informatievoorziening. Ook probeert de luchthaven afspraken te maken met luchtvaartmaatschappijen over vermindering en verplaatsing van vluchten. FNV-onderhandelaar Van Doesburg: ,,Ik ga ervan uit dat we minder vluchten nodig hebben om de chaos voor te blijven.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oproep
Doe ook mee aan de rubriek Geld & Geluk in ons magazine Mezza
-
PREMIUM
Sparen of beleggen? ‘Als je 1000 euro hebt blijf je een slachtoffer van de spaarmarkt’
De lage spaarrente die de Nederlandse grootbanken, Rabobank, ING, ABN Amro en Volksbank, bieden houdt de gemoederen bezig. De banken rekenen de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) meteen door in de rente op leningen, zoals de hypotheekrente. Maar de spaarder komt er bekaaid van af. Die krijgt nu 1 procent bij ING en de Rabobank bij een vrij opneembare spaarrekening. Dat is weliswaar vier keer zoveel als vorig jaar, maar nog steeds veel minder dan de inflatie. Je spaargeld wordt dus elk jaar minder waard. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom de opzegboete vanaf 1 juni een stuk hoger wordt en wat dat voor jou betekent
Overstappen naar een andere energieleverancier kan per juni van dit jaar flink duurder worden voor consumenten. Nu betaal je maximaal 250 euro overstapvergoeding, maar dat wordt een variabel bedrag. -
PREMIUM103
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
Amy-Jane verbijsterd over ‘seksistische’ campagne: ‘Vrouwen weggezet als hulpeloze wezens’
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM
Soap rond zakenman en miljonair Gerard Sanderink bereikt dieptepunt
Het drama rond zakenman en multimiljonair Gerard Sanderink bereikt woensdag een dieptepunt. De Ondernemingskamer in Amsterdam buigt zich over de vraag of hij ook de laatste bedrijven van zijn ooit zo machtige zakenimperium kwijtraakt. Waarom ging het zo bergafwaarts? Hoe staat Sanderink er in, en nog belangrijker, hoe gaat dit aflopen? Volgens Sanderink is hij de enige die het scherp ziet, en is deze zitting onderdeel van een groot complot.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ Smid
Sina Hogeboom
A. Volmer
E Bakker
J. Verhaeg